FIOD spoort grote beleggingsfraude op

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft vier Nederlandse mannen aangehouden op verdenking van grootschalige internationale beleggingsfraude. Daarbij gaat het om beleggingsfraude in Amerikaanse levensverzekeringen door het bedrijf Quality Investments BV. De directeur van dat bedrijf is een voormalig rechercheur van het Korps Landelijke Politiediensten.

De FIOD werkt in dit fraude-onderzoek samen met opsporingsdiensten in Spanje, Turkije, Dubai, Engeland en de Verenigde Staten. In Nederland zijn ondermeer twee advocatenkantoren doorzocht, in Amsterdam en Arnhem.

Quality Investments (QI) bood geïnteresseerde deelnemers participaties aan in een fonds waarin levensverzekeringen en herverzekeringspolissen waren opgenomen. Achter dat fonds, PCI, ging een in Costa Rica gevestigde verzekeraar schuil waarvan de directeur afgelopen januari in de Verenigde Staten is opgepakt op verdenking van oplichting van beleggers over de hele wereld.

In Nederland had QI vrij spel omdat de minimale beleggingsinzet meer dan 50.000 euro bedroeg. Daardoor kon het bedrijf in Nederland zonder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) opereren. In de Wet financieel toezicht wordt er van uitgegaan dat beleggers die dergelijke bedragen inzetten, professioneel genoeg zijn om zelf te beoordelen of de fondsen waarin ze participeren betrouwbaar zijn. Vermoedelijk hebben honderden beleggers samen meer dan 200 miljoen dollar afgegeven via QI.

QI heeft na lang aandringen door de AFM in juni vorig jaar de naam van de herverzekeraar uit Costa Rica vrijgegeven. Justitie gaat ervan uit dat er sprake is van zogeheten Ponzi-fraude: uitkeringen van overleden verzekerden worden dan betaald met het geld van nieuwe inleggers. De FIOD gaat gedupeerde beleggers benaderen voor een informatiebijeenkomst waar zij geadviseerd zullen worden om een collectieve schadeclaim in te dienen.