Europese obligatiemarkt valt stil - ‘Dit zagen we in 2008 ook gebeuren’

De Europese obligatiemarkt zit op slot voor de minder kredietwaardige ondernemingen, melden handelaren.
De Europese obligatiemarkt zit op slot voor de minder kredietwaardige ondernemingen, melden handelaren. Foto Reuters / Paul Hanna

Minder kredietwaardige ondernemingen hebben niets meer te zoeken op de Europese obligatiemarkt. Grote multinationals kunnen nog wel op de kapitaalmarkt terecht, maar met een lage kredietbeoordeling is nauwelijks nog toegang te krijgen. Dat meldt FD.nl.

Het Financieele Dagblad laat verschillende handelaren aan het woord over de op slot zittende markt. Volgens een van hen “voelt het als drie jaar geleden, ten tijde van de kredietcrisis”. Hoofd vastrentende waarden bij Delta Lloyd Arnold Gast benadrukt dat het vooral voor kleinere bedrijven “een stuk lastiger” is geld op te halen. Die zouden volgens hem naar de risicovollere high yield-markt moeten gaan, “maar daar is de situatie lastig.”

Voor kleinere ondernemingen levert dit op twee punten nadelen op, legt economieredacteur Egbert Kalse uit:

“Ze moeten dus óf investeringen uitstellen, waardoor ze niet kunnen groeien. Een supermarkt zal bijvoorbeeld de bouw van nieuwe filialen nu niet kunnen doorvoeren omdat er geen geld voor geleend kan worden. Ze zouden dus inderdaad naar een markt met hogere risico’s kunnen stappen, maar daar betalen ze hogere rente en dan moeten verzekeringen dat hogere risico weer afdekken.”

Vooral banken in moeilijkheden

Banken kunnen sowieso moeilijk geld lenen, ongeacht hun kredietbeoordeling. Het onderlinge wantrouwen is groot, schrijft de krant, onder meer omdat veel banken fors belegd hebben in staatsschulden van noodlijdende landen en onduidelijk is wat er daarvan terugkomt.

Daarom wordt steeds meer gezocht naar creatieve manieren om geld op te kunnen halen. Kalse ziet een ontwikkeling die zich drie jaar geleden ook voordeed:

“Ze doen dat bijvoorbeeld met ‘covered bonds’, een soort obligaties met onderpand. Dat betekent dat de bank alleen nog een lening krijgt als het daar onderpand, bijvoorbeeld woninghypotheken, voor afgeeft. Dat onderpand kan de bank dan niet zelf meer gebruiken om leningen mee af te dekken. Het zijn sprongen van een kat in het nauw. Bovendien zorgt die penibele financiële situatie bij banken ervoor dat bedrijven weer sneller ‘nee’ te horen krijgen wanneer ze daar geld willen lenen. Zodoende krijgt uiteindelijk de hele markt het benauwd als de bancaire sector krap zit. Dat zagen we ook in 2008 al.”

Financiële instellingen kunnen voor leningen ook naar de Europese Centrale Bank (ECB) stappen, maar dat wordt gezien als een zwaktebod, omdat het immers aangeeft dat de bank die noodmaatregel moest nemen. “Hoeveel heb je bij de ECB geleend? Dat is de cruciale vraag die je als analist aan een bank stelt”, zegt Rabobank-analist Cor Kluis tegen het FD.

Beurzen gisteren in de plus, ferme taal van Barroso

De Europese beurzen lieten gisteren optimisme zien over het bezweren van de schuldencrisis door maatregelen van EU-leiders. Een concreet uitzicht daarop is er echter nog niet en voorzitter van de Europese Commissie Barroso liet zich vandaag sterk uit over de financiële crisis, die volgens hem “de grootste in de geschiedenis van de EU” is. Hij presenteerde een ‘bankentaks’ die jaarlijks 55 miljard moet opleveren.