Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Mensenrechten

Erwin Olaf schildert Leids Ontzet

De haring en het witbrood hebben plaatsgemaakt voor hotdogs en shoarma, maar nog steeds viert Leiden elk jaar op 3 oktober zijn bevrijding van de Spanjaarden. Dit jaar doen de Universiteit Leiden en Museum De Lakenhal dat met de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011, waarvoor fotograaf Erwin Olaf een aantal hedendaagse historiestukken heeft gemaakt. Op 31 oktober ontvangt Olaf uit handen van staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) de Johannes Vermeerprijs, de staatsprijs voor de kunsten waarmee een bedrag van 100.000 euro is gemoeid. Olaf heeft zich onder andere laten inspireren door de schilderijen die van het Leidens Ontzet zijn gemaakt tussen de zestiende en de negentiende eeuw. Hieronder de 'making of' van de foto's, daaronder de beelden zelf.
Foto Leo van Velzen NrcHb.
NRC Handelsblad / Leo van Velzen
NRC Handelsblad / Leo van Velzen
NRC Handelsblad / Leo van Velzen
NRC Handelsblad / Leo van Velzen
NRC Handelsblad / Leo van Velzen
'Liberty - pest en honger tijdens het Leidens beleg'.
Erwin Olaf
'Pestdokter'.
Erwin Olaf
'Stilleven (Spaanse Overvloed, Leidse Schaarste)'.
Erwin Olaf
'Stilleven (Geuzenattributen)'.
Erwin Olaf
'Liberty - pest en honger tijdens Leidens Beleg'.
Erwin Olaf
'Liberty - pest en honger tijdens Leidens Beleg'.
Erwin Olaf