Eerste Kamer weigert snelle behandeling identiteitskaart

De Eerste Kamer wil de spoedwet voor de aanvraag van een identiteitskaart niet met voorrang behandelen. Dat meldt de NOS.

Met de spoedwet wil minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner instellen dat er weer betaald wordt voor de identiteitskaart. Aan het begin van deze maand bepaalde de Hoge Raad dat gemeenten daarvoor geen geld meer mochten vragen. De Raad oordeelde dat aanvragers zelf te weinig belang hebben bij de kaart.

De id-kaart was door de uitspraak van de Hoge Raad ongeveer tien dagen gratis en dat zorgde voor een stormloop bij de gemeenten. De senatoren in de Eerste Kamer zijn van mening dat Donner te snel handelt en te gemakkelijk een uitspraak van de Hoge Raad naast zich neer legt.

De Tweede Kamer buigt zich vandaag over de spoedwet. Vermoedelijk gaat een meerderheid akkoord. Donner vroeg de Eerste Kamer de wet met voorrang te behandelen, maar dat kan volgens de senaat nog twee of drie weken wachten. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zal het met terugwerkende kracht gelden. Zolang die procedure loopt moet aanvragers van een id-kaart gewoon weer betalen.