Een wisselkind van tachtig

Agnes met haar zus (of niet) Geertje voor het Leidse ziekenhuis. DNA onbekend
Agnes met haar zus (of niet) Geertje voor het Leidse ziekenhuis. DNA onbekend

DNA onbekendNed 1, 20:30 - 21.20 uur

Eigenlijk was hij een prins, die als baby bij een eenvoudige herder was ondergebracht. Maar Oidipoes wist dat niet. Dus sloeg hij bij een verkeersruzie per ongeluk zijn vader dood en trouwde met zijn moeder.

Zo ging het vóór DNA onbekend op de televisie was. Nu zou Oidipoes gewoon naar Caroline Tensen kunnen stappen om een DNA-testje te doen.

DNA onbekend speelt in op het gevoel dat je bij de verkeerde ouders opgroeit. Voor de meeste mensen een kinderfantasie, voor sommigen, zoals geadopteerden of kinderen van een minnaar, existentiële twijfel. Altijd prijs bij dit programma vol oud verdriet, natte wangen en elkaar in de armen vallende familieleden: indien blijkt dat de klager bij de verkeerde vader zit, trekt hij een onbetaalbaar vertwijfeld gezicht. Als blijkt dat het toch zijn vader is, trekt hij ook zo’n gezicht. Want dan heeft hij een ongewenste vader.

Vanavond gaat het over wisselkinderen, ook voer voor vele mythes. In 1955 was het wereldnieuws: twee baby’s zouden in 1931 zijn verwisseld in het Academisch Ziekenhuis Leiden. Een vriend van beide families viel het op dat het ene meisje veel langer was dan de rest van haar gezin, en de andere juist veel korter. Verder bewijs ontbrak, waardoor je je afvraagt waarom het überhaupt wereldnieuws was.

Nu wil de tachtigjarige Agnes via een DNA-test weten of ze inderdaad is verwisseld met Lenie. Voor terugwisselen is het een beetje laat. Maar ja, je wil het toch weten.

Wilfred Takken