dvd en web

Poster van de film Life in a Day
Poster van de film Life in a Day

Avant-garde

Viva Europa!Regie: Edwin Brienen

De films van de Nederlandse avant-gardist Edwin Brienen kenmerken zich immer door een combinatie van filmexperiment, stijl en seks. Maar belangrijker nog: er schuilt immer een idee achter. Viva Europa!, in 2009 in Berlijn gemaakt voor het Berlijnse theater Volksbühne en nu in Nederland op dvd verschenen, voldoet aan al deze criteria.

Brienens stelling: de val van de Muur in 1989 was een mooi idee, en niet minder de gedachte aan een verenigd Europa – een nieuw begin voor ons continent. Maar het is met deze idealen slecht afgelopen: het continent is in handen gevallen van maffiosi.

De film adstrueert deze stelling overtuigend in zorgvuldig opgebouwde monologen en dialogen, waarbij overigens de verpletterende schoonheid van hoofdrolspeelster Agnieszka Rozenbajgier als de filosofisch ingestelde prostituee veel doet voor de geloofwaardigheid van het idee.

Maar Viva Europa! is ook een soort musical, waarbij nieuw geschreven schlagers vertellen over de verregaande banalisering waaraan het continent ten prooi is gevallen. Hetzelfde effect bereikt Brienen met diverse beeldprocedés die tonen hoe televisie de werkelijkheid als het ware van de mens ontvreemdt.

Brienen werkt en leeft tegenwoordig in Berlijn. Zijn werk, ofschoon in 2008 deels op dvd uitgebracht, geniet in Nederland misschien niet de bekendheid die het verdient. Viva Europa! is binnen dat oeuvre een van zijn beste, en – voor wie belangstelling heeft voor min of meer hermetische artfilms tenminste – ook een van zijn meest toegankelijke films.

Raymond van den Boogaard

Amateurs

Life in a DayRegie: Kevin MacDonald

Life in a Day is een documentaire die geheel is samengesteld uit filmpjes die de samenstellers, regisseur Kevin MacDonald en producent Ridley Scott, na een oproep in diverse media kregen toegestuurd. De filmpjes moesten op 24 juli 2009 gemaakt zijn en iets van het leven van de makers op die dag tonen. De film is binnenkort op YouTube en op dvd te zien. De manier van werken maakt school.

Life in a Day is eenvoudig van opzet. Om de film minder westers te maken, werd er een beetje gesmokkeld: vierhonderd camera’s werden uitgedeeld aan organisaties in ontwikkelingslanden. Van dat materiaal kwam weinig in de film terecht omdat het te stijf was, al toont een van de mooiste filmpjes meisjes die zingend cassave stampen ergens in Afrika.

De film volgt losjes een dag van begin tot einde, met hoofdstukjes over wakker worden, wassen, ontbijten, op weg gaan etcetera. Het is vooral een lieve, optimistische film geworden, een moderne versie van The Family of Man, de beroemde fototentoonstelling samengesteld door Edward Steichen die in de jaren vijftig over de wereld reisde) en nu nog is te zien. Techniek verandert, sentiment niet.

Toch heeft de technologische vooruitgang wel gevolgen voor inhoud of impact. The Family of Man bestond uit werk van bekende fotografen, Life in a Day staat in het teken van de opmars der amateurs. Het lijkt me sterk dat het zo’n impact heeft als The Family of Man. Niet alleen zijn de beelden minder, het beeld zelf lijdt onder inflatie. Op YouTube kun je elke dag je Life in a Day samenstellen.

Bianca Stigter