Drie ton boete voor 'slapend toezicht' gevaarlijke stoffen

De rechtbank in Dordrecht heeft transportbedrijf DB Schenker gisteren veroordeeld tot 295.000 euro boete, waarvan 100.000 euro voorwaardelijk. De onderneming heeft tussen 11 april 2009 en 30 mei 2010 vier keer wagons met hoogst gevaarlijke stoffen zonder toezicht of tijdige controle op het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht laten staan.

Volgens DB Schenker stonden de wagons voortdurend onder toezicht. De rechtbank verwierp die lezing. „Het toezicht hield niet meer in dan de fysieke aanwezigheid van drie werknemers.” Bij drie controles trof de Inspectie Verkeer en Waterstaat slapend personeel aan. De ramen van het dienstgebouw hadden ze afgeplakt met vuilniszakken en karton.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 400.000 euro boete geëist. Daarbij hielden de officieren van justitie er rekening mee dat dat de onderneming al vaker is veroordeeld. Ze betoogden dat het bedrijf het niet zo nauw neemt met de regels, en spraken van een „lakse bedrijfscultuur”. Die conclusie nam de rechtbank niet over; zij sprak van „relatieve incidenten”.

De burgemeester van Zwijndrecht, Antoin Scholten, betwijfelde gisteren na het vonnis dat de bedrijfscultuur bij DB Schenker intussen verbeterd is. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft het laatste anderhalf jaar een reeks nieuwe overtredingen geconstateerd.

Sinds begin dit jaar op Kijfhoek een grote brand uitbrak in een ethanolwagon van DB Schenker, houdt ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid de onderneming in de gaten.