Dit is uw leven op Facebook

Terwijl Google+ nog steeds geen jongeren onder de achttien accepteert, komt Facebook met een vernieuwing. Met Timeline kun je je hele leven op Facebook terug vinden. Van je geboorte tot je nieuwe baan en van je vakantie in Spanje tot en met het overlijden van je kat.

Het is jammer dat Google zo lastig doet over jongeren. Drie maanden na de invoering kan ik me als 16-jarige nog steeds niet aanmelden. Het zou liggen aan juridische dingen. Jammer dat Google dit dan niet heeft geregeld vóór ze live gingen.

Google+, ooit gelanceerd als de ‘Facebook-killer’, heeft het zwaar. Facebook heeft een troef in handen. Waar je online-leven vroeger gewoon een waterval aan informatie was met statusupdates die op een gegeven moment zo ver gezonken waren dat je het zelf niet meer terug kon vinden, kun je met Facebook 2.0 weken, maanden en zelfs jaren terug in je leven.

Daarmee is het het nieuwe Facebook het ultieme microblog. Twitter mist dát waar je nou net een blog voor schrijft: het terug lezen over een jaar. Ook realtime je muzieksmaak delen kan. In je profiel deel je realtime de muziek waar jij naar luistert met je vrienden, die dus ook – weer realtime – met je mee kunnen luisteren. Stiekem naar Justin Bieber luisteren zit er niet meer in.

Sociale media waren niet eerder zo sociaal. Waar je vroeger alles zelf moest updaten, ‘leeft’ je Facebook-profiel nu echt online. Zonder overigens de controle kwijt te raken, want uiteindelijk bepaal je zelf waar je gebruik van maakt.

Deniz Alkac