Directeur Albayrak van COA op non-actief

Zij zou meer verdienen dan de Balkenendenorm.

Nurten Albayrak, directievoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), is gisteren op non-actief gesteld. Dat meldt minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. De bestuurster raakte in opspraak na ophef over haar leiderschapsstijl en haar salaris. Werknemers verweten haar anoniem de sfeer bij het COA te verzieken.

Minister Leers heeft zich vorige week laten informeren over de situatie bij de organisatie. De minister en de raad van toezicht hebben geconstateerd dat de informatie die ze hebben gekregen over de beloning van Albayrak inconsistent is. Een woordvoerder van de raad van toezicht kan niet zeggen wat er verkeerd is gegaan. Albayrak raakte onlangs in opspraak toen de NOS meldde dat de instelling geld verspilt, onder meer doordat asielzoekerscentra onnodig open worden gehouden. Bij het COA zou bovendien een angstcultuur heersen als gevolg van het ‘schrikbewind’ van Albayrak. Zij bleek ruim 270 duizend euro te verdienen, ruimschoots meer dan de Balkenende-norm. (NRC)