Debat over maar zonder Wilders

Sommige fracties in de Tweede Kamer willen misschien nog even napraten over de verbale ontsporingen van de debatten van vorige week, de aanstichter ervan heeft daar lak aan. Geert Wilders zal volgende week dinsdag niet present zijn bij de bijeenkomst van fractieleiders om zich te bezinnen op de regels van het fatsoen in de Kamer.

Dat bevestigt de woordvoerder van de PVV. De partij zegt geen behoefte te hebben aan het evalueren van Wilders’ kwalificatie „bedrijfspoedel” van Job Cohen of van de discussie waarin Wilders en premier Mark Rutte elkaar toebeten „eens normaal” te doen.

SGP-fractieleider Kees van der Staaij, naar eigen zeggen voorstander van meer „ridderlijke” omgangsvormen in de Kamer, had om een gesprek met de Kamervoorzitter en de fractievoorzitters gevraagd. Het zou over de onderlinge omgangsvormen en het toepassen van gedragsregels gaan.

Maar Wilders heeft zelf geen behoefte aan meer bezinning. „Ik wens ze veel plezier met een onzindiscussie”, vertelde hij de NOS. De gedachte aan een debat over hem maar zonder hem vindt hij kostelijk. In De Telegraaf zei hij daarover: „Prachtig, de veroorzaker is er niet.”