CAM beter af in handen van de Spaanse staat

Gezien de omvang van de economische crisis in Spanje is het indrukwekkend dat het land tot nu toe heeft weten te voorkomen dat zijn financiële instellingen voor langere tijd in handen van de staat zijn beland. De centrale bank, die eerder failliet gegane kleine kredietverstrekkers heeft geveild, hoopt nu een soortgelijke truc te kunnen uithalen met Banco CAM, een veel grotere spaarbank, die in juli werd overgenomen. Dat zou een vergissing zijn.

Het voornaamste argument voor een snelle verkoop van CAM is dat het beter is als de bank zou worden bestuurd door een ervaren kredietverlener. Het Spaanse noodfonds, dat bekendstaat als de FROB, is niet echt uitgerust voor het actief besturen van banken. Maar het zal moeilijk zijn om een goede prijs te krijgen voor CAM, dat voor 71 miljard euro aan bezittingen heeft. De spaarbank heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies van 1,1 miljard euro geleden – voordat de FROB het roer overnam – en zijn pakket slecht-renderende leningen is sindsdien meer dan verdubbeld. Er zijn aflossingsproblemen met meer dan de helft van de leningen aan vastgoedontwikkelaars.

De financiering is zelfs een nog grotere zorg. De FROB heeft al een kredietlijn van 3 miljard euro uitgereikt, maar CAM heeft voor meer dan 7 miljard euro aan schulden op de kapitaalmarkten uitstaan die dit jaar en volgend jaar moeten worden afgelost. Om kopers te trekken heeft de FROB aangeboden wat slechte leningen te dekken en liquiditeitssteun te verlenen. De FROB zou 80 procent van de verliezen op bepaalde bezittingen voor zijn rekening willen nemen, nadat de voorzieningen zijn uitgeput, aldus diverse mediaverslagen. Na die drempel zou de FROB 90 procent van elk verlies willen dekken. Dit genereuze garantiebeleid komt bovenop de 2,8 miljard euro aan kapitaal die het fonds zal moeten injecteren om ervoor te zorgen dat CAM voldoet aan de nieuwe regels van de regering.

Maar de economische problemen van de eurozone betekenen dat biedingen op CAM de FROB misschien niet eens het geld zullen terugbezorgen dat al in de bank is gestoken. En als de transactie doorgaat, zou de koper het voordeel van welk herstel dan ook genieten, terwijl de staat de meeste toekomstige verliezen zou moeten dragen. De FROB zal spoedig een meerderheidsbelang krijgen in minstens drie andere spaarbanken (inclusief Caixa Catalunya) die er niet in zijn geslaagd particulier kapitaal binnen te halen. Tenzij de FROB een goede prijs kan bedingen voor CAM, zou staatseigendom een betere optie zijn, of – indien noodzakelijk – een gecontroleerde liquidatie.

Fiona Maharg-Bravo

Vertaling Menno Grootveld