Barroso vreest uitholling Unie door 'Merkozy'

In Europa dreigt „fragmentatie” en „renationalisatie” als de lidstaten te veel macht naar zich toetrekken in de eurocrisis. Als de Europese landen niet kiezen voor verdere integratie, kan dit leiden tot „de dood van het verenigde Europa zoals wij dat willen”.

Dat zei voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie vanochtend in zijn jaarlijkse State of the Union in het Europees Parlement.

Barroso uitte felle kritiek op het plan van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een ‘economische regering’ van de eurozone. Dit ‘Merkozy-plan’ legt de macht bij de leiders van de zeventien eurolanden. EU-voorzitter Herman Van Rompuy moet de euroregering leiden.

Barroso’s toespraak legt de toenemende strijd binnen het door de eurocrisis verlamde Europa bloot over wie het voor het zeggen heeft: het bestuur in Brussel of de ‘hoofdsteden’.

Barroso eist een sterkere rol op voor zichzelf en zijn commissarissen. „De Europese Commissie ís de economische regering van Europa”, zei hij. De EU staat voor „de grootste uitdaging” in haar geschiedenis en heeft nu juist de „onafhankelijke autoriteit” van de Commissie nodig.

Nederland en andere kleine landen willen ook een sterkere Commissie. Premier Rutte stelt een eurocommissaris voor begrotingszaken voor.

De verdeeldheid beperkt zich niet tot de strijd tussen Commissie en grote lidstaten. Zakenkrant Financial Times meldde vanmorgen dat de eurozone-landen het onderling oneens zijn over het tweede reddingspakket voor Griekenland. Dat pakket werd op 21 juli aangenomen en omvat naast 109 miljard euro steun van de lidstaten en het IMF ook een bijdrage van de private sector. Juist daarover is discussie ontstaan. Duitsland zou, samen met onder meer Nederland, voor een hogere bijdrage van de private sector zijn, Frankrijk en andere landen zijn tegen.

In het plan van 21 juli staat dat banken onder meer via een afwaardering van de Griekse schuld bijdragen aan de redding van Griekenland. Die afwaardering zou 21 procent moeten bedragen. De marktwaarde van de Griekse schuld schommelt echter al tijden onder de 50 procent. Daarmee zouden banken zelfs winst kunnen maken op hun ‘bijdrage’ in plaats van verlies. Dat is volgens Duitsland c.s. niet de bedoeling, aldus de FT.

Ratificatie van het ruimere noodpakket staat momenteel op de agenda in de verschillende parlementen. Deze week stemmen onder meer Finland en Duitsland over het pakket, Nederland volgt volgende week. Frankrijk, Spanje, Italië, België, Luxemburg, Ierland en Griekenland zelf hebben het nieuwe noodpakket al wel goedgekeurd.

In Griekenland stemde het parlement gisteren in met een omstreden belasting op vastgoed. De maatregel wordt gezien als belangrijke test voor de regering-Papandreou om tegemoet te komen aan de eisen van IMF, Europese Commissie en ECB. Barroso zei dat Griekenland „lid van de eurozone is en blijft”.

Eurocrisis Duitsland: pagina 23

Eurocrisis treft bedrijven: pagina 27