Barroso schuift plan van ‘Merkozy’ opzij in bevlogen toespraak

Jose Manuel Barroso tijdens zijn ‘State of the Union’ vandaag.
Jose Manuel Barroso tijdens zijn ‘State of the Union’ vandaag. Foto Reuters / Vincent Kessler

Het voorstel voor een ‘economische regering’ dat Sarkozy en Merkel vorige maand uit de doeken deden, werd vandaag door Barroso afgeschoten. De voorzitter van de Europese Commissie was duidelijk: “wij zíjn die economische regering van Europa”.

Sarkozy en Merkel bepleitten half augustus zo’n regering, bestaande uit de leiders van de 17 eurolanden en geleid door EU-voorzitter Herman Van Rompuy. Maar Barroso eist juist een sterkere rol op voor zichzelf en zijn commissarissen. Er dreigt “fragmentatie” en “renationalisatie” als de lidstaten te veel macht naar zich toetrekken in de eurocrisis, zei hij tijdens de State of the Union in het Europees Parlement.

http://nos.nl/video/276744-europese-commissie-wil-tobintaks.html

Verdere integratie is wat hem betreft het devies, anders leidt het tot “de dood van het verenigd Europa zoals wij dat willen.” Barroso benadrukte dat dat niet alleen de boodschap van de federalisten, maar ook van de markten is.

‘Veel lof voor toespraak’

Het stelling nemen tegen het plan van ‘Merkozy’ en de uitgesproken angst voor ontrafeling was het meest opmerkelijk aan de bevlogen toespraak van Barroso vandaag, zegt buitenlandredacteur van NRC Handelsblad Mark Beunderman:

“De bankentaks was al eerder aangekondigd en dat hij zei dat Griekenland lid van de eurozone moet blijven lag voor de hand. Zijn uitspraak dat de EU voor de grootste crisis in zijn historie staat, was een ferme, maar hing samen met zijn argumenten tegen zo’n ‘economische regering’.”

Barroso’s woorden leggen de toenemende strijd binnen het door de eurocrisis verlamde Europa bloot over wie het voor het zeggen heeft: het bestuur in Brussel of de ‘hoofdsteden’, zo zegt Beunderman:

“Barroso is de laatste tijd veel uitgesprokener, zijn toespraak van vandaag was op het randje van emotioneel. Hij oogste veel lof, in de zaal maar ook elders: eindelijk spreekt iemand de grote lidstaten tegen.”

Ook Nederland wil niet de Europese leiders, maar juist de commissie meer macht geven om schulden in de eurozone aan te pakken. Premier Rutte stelde eerder deze maand een speciale Europese begrotingscommissaris voor.

‘Eurozone is het oneens over nieuw pakket voor Griekenland’

De verdeeldheid beperkt zich niet tot de strijd tussen Commissie en grote lidstaten. Zakenkrant Financial Times meldde vanmorgen dat de eurozone-landen het onderling oneens zijn over het tweede reddingspakket voor Griekenland. Dat pakket werd op 21 juli aangenomen en omvat naast 109 miljard euro steun van de lidstaten en het IMF ook een bijdrage van de private sector. Juist daarover is discussie ontstaan. Duitsland zou, samen met onder meer Nederland, voor een hogere bijdrage van de private sector zijn, Frankrijk en andere landen zijn tegen.

In het plan van 21 juli staat dat banken onder meer via een afwaardering van de Griekse schuld bijdragen aan de redding van Griekenland. Die afwaardering zou 21 procent moeten bedragen. De marktwaarde van de Griekse schuld schommelt echter al tijden onder de 50 procent. Daarmee zouden banken zelfs winst kunnen maken op hun ‘bijdrage’ in plaats van verlies. Dat is volgens Duitsland c.s. niet de bedoeling, aldus de FT.

Ratificatie van het ruimere noodpakket staat momenteel op de agenda in de verschillende parlementen. Deze week stemmen onder meer Finland en Duitsland over het pakket, Nederland volgt volgende week. Frankrijk, Spanje, Italië, België, Luxemburg, Ierland en Griekenland zelf hebben het nieuwe noodpakket al wel goedgekeurd.

In Griekenland stemde het parlement gisteren in met een omstreden belasting op vastgoed. De maatregel wordt gezien als belangrijke test voor de regering-Papandreou om tegemoet te komen aan de eisen van IMF, Europese Commissie en ECB.