Barroso presenteert bankentaks, wil Griekenland in eurozone houden

Voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso vandaag in Straatsburg.
Voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso vandaag in Straatsburg. Foto AFP / Patrick Hertzog

De Europese Commissie is het eens over een ‘bankentaks’, een belasting op financiële transacties die ruim 55 miljard per jaar moet gaan opleveren. Voorzitter Barroso zei dat vandaag tegen het Europees Parlement.

Het Duitse Handelsblatt, dat inzage heeft gekregen in het conceptvoorstel, stelt dat banken ook buiten Europa de belasting zouden moeten innen voor hun Europese klanten. EU-president Jose Manuel Barroso wil het belastingplan voorleggen aan het Europees Parlement, met de bedoeling de heffing in te voeren vanaf 2014.

Volgens het Handelsblatt is dit eerste poging om financiële transacties op een dergelijke brede schaal te belasten. De EU redeneert dat de financiële sector “een redelijk en substantieel deel van de kosten van de crisis” op zich moet nemen, citeert de krant uit het voorstel.

“We staan voor de grootste crisis in de geschiedenis van de EU”, zei Barroso in Straatsburg tijdens zijn jaarlijkse toespraak, die geldt als de ‘troonrede’ van de EU. Hij noemde het oplossen ervan “een marathon, geen sprint”. De voorzitter voegde er aan toe dat meer integratie en discipline binnen de eurozone nodig is om de geloofwaardigheid te stimuleren.

Over Griekenland was hij duidelijk: het land is en blijft onderdeel van de eurozone. Hij drukte ze wel op het hart de afgesproken bezuinigingen volledig en tijdig na te komen. Griekenland moet resultaten laten zien, dan zal de EU de helpende hand blijven toesteken, zo zei Barroso.