De ene

Het Rusland van Vladimir Poetin wordt altijd gepresenteerd als een modern land. Maar zoals vorige week op het partijcongres van Verenigd Rusland bleek, is het een sultanaat, zoals het Ottomaanse Rijk dat was. Had onder de communistische dictatuur de Communistische Partij het voor het zeggen als het ging om het aanstellen van een partijleider, een

Het Rusland van Vladimir Poetin wordt altijd gepresenteerd als een modern land. Maar zoals vorige week op het partijcongres van Verenigd Rusland bleek, is het een sultanaat, zoals het Ottomaanse Rijk dat was. Had onder de communistische dictatuur de Communistische Partij het voor het zeggen als het ging om het aanstellen van een partijleider, een minister, een president, nu is slechts één man die bepaalt wat er gebeurt.

De politieke elite bleek verrast door de aankondiging en werd met een veeg aan de kant geschoven. Daarmee werd ook aangegeven dat die elite de afgelopen jaren geen enkele politieke macht heeft veroverd, want anders was die stap van die ene niet mogelijk geweest en was die voorkomen.

Politieke instituties zijn er dus niet opgebouwd, ook al riep die ene dat in 2008 voortdurend onder het mom dat Rusland geen Centraal-Aziatische republiek moest worden. ,,We gaan geen personalistisch regime opbouwen”, zei hij toen. ,,We zullen instituties hebben.”

In plaats daarvan heeft Rusland nu iets gekregen dat uniek is in de Russische geschiedenis: een sultanaat, waar behalve die ene niemand anders iets te zeggen heeft. En die ene blijft de baas tot aan zijn laatste adem.

Een leidende partij is er evenmin, want iedereen hier weet zo onderhand dat Verenigd Rusland niets voorstelt en hoogstens een applausmachine voor de wetsvoorstellen van die ene is. Eigenlijk is het dus onzin om in het vervolg nog verkiezingen te houden. De presidentsverkiezingen zijn sowieso niet nodig. Tot  nog toe heeft zich zelfs geen tegenkandidaat gemeld, dus waarom zou je nog stemmen. Bespaar liever het geld dat het kost en probeer daarmee het tekort in het pensioenfonds van 30 miljard dollar aan te vullen.

Het enige wat nu dringend moet gebeuren is dat Rusland gemoderniseerd moet worden, zodat tenminste een schijn van een modern land kan worden  opgehouden. Dat kost geld. Maar gelukkig heeft die ene opperheerser dat in overvloed, hij heeft er zelfs geen minister van Financiën voor nodig om het te beheren. Zolang de olieprijs het toestaan.