VS: bouw van Israëlische woningen in Oost-Jeruzalem ‘contraproductief’

De bouwplaats in Gilo, een Joose nederzetting in Oost-Jeruzalem.
De bouwplaats in Gilo, een Joose nederzetting in Oost-Jeruzalem. Foto Reuters / Baz Ratner

De VS hebben “met grote teleurstelling” gereageerd op de beslissing van Israël om 1.100 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen. Dit is “contraproductief”, laat het land weten.

De VS drukken Israël en Palestina op het hart niets te doen wat het vredesproces kan tegenwerken. “Doe niets wat het onderling vertrouwen kan ondermijnen, ook niet in Jeruzalem, dan blijven wij ons inzetten voor de vredesonderhandelingen”, zo luidde de boodschap van woordvoerster Victoria Nuland.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geven elkaar er de schuld van dat hernieuwde vredesonderhandelingen nog niet gestart zijn. Abbas wil alleen om de tafel als Netanyahu een bouwstop afkondigt, terwijl Netanyahu het vredesproces wil hervatten “zonder voorwaarden vooraf”.

De kans op hernieuwde onderhandelingen wordt inderdaad kleiner met deze beslissing van Israël, zei onze buitenlandredacteur Carolien Roelants vanmiddag:

“De internationale gemeenschap doet er alles aan om de Israëliërs en de Palestijnen weer om de tafel te krijgen, maar door deze stap van Israël weet je zeker dat de Palestijnen niet gaan praten. Zij vinden dat Israël met het bouwen van woningen voor kolonisten hun staat wordt ‘weggebouwd’. Israël creëert hiermee feiten op de grond.”

Israël kampt met een nijpend huizentekort. Op 11 augustus ging het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken daarom al akkoord met de bouw van meer dan vierduizend appartementen in het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem. En eerder die maand ondertekenden tweeënveertig Israëlische parlementsleden en ministers een petitie voor het bouwen van tienduizenden woningen in de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.

De Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties spraken half augustus al hun zorgen uit over de aangekondigde bouw van nieuwe woningen op de Westbank. Ook toen was de waarschuwing dat het in het slop geraakte vredesproces alleen maar tegengewerkt zou worden.

De woningen moeten worden gebouwd op het gebied van de joodse nederzetting Gilo in Oost-Jeruzalem. Het plan voor de bouw van de woningen is goedgekeurd en staat de komende zestig dagen open voor bezwaren van het publiek.