Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Utrechtse wethouder Harrie Bosch (PvdA) stapt op

Wethouder Bosch tijdens een debat twee weken geleden. De VVD diende toen het motie van wantrouwen tegen hem in.

De Utrechtse wethouder Harrie Bosch heeft in een brief aan de gemeenteraad bekendgemaakt dat hij opstapt. De wethouder lag afgelopen weken zwaar onder vuur omdat hij subsidies zou hebben verstrekt zonder het college of de gemeenteraad te informeren.

Bosch noemt dit in de brief niet als reden van zijn vertrek, per 10 november:

“De afgelopen maanden heb ik tot mijn spijt vastgesteld dat het wethouderschap mij minder voldoening en inspiratie is gaan geven. (…) Zoals gezegd heb ik de definitieve keuze om te stoppen eind augustus gemaakt. Ik heb er voor gekozen deze keuze pas bekend te maken na het debat over subsidiering bewonersinitiatieven krachtwijken. Dit, om u als raad en ook mij als verantwoordelijk wethouder in de gelegenheid te stellen dit debat in volle omvang en niet beïnvloed door de aankondiging van mijn vertrek te kunnen voeren.”

En dit meldde hij zojuist op Twitter:

Twitter avatar HarrieBosch Harrie Bosch raad net geinformeerd over besluit te stoppen als wethouder,ga nog door tot 10 november,na begrotingsbehandeling,blij dat “ei gelegd is”

Twee weken geleden overleefde Bosch nog een motie van wantrouwen van de VVD. Tijdens dit debat moest Bosch uitleggen hoe het kan dat er tonnen naar allerlei projecten zijn gegaan zonder dat de raad of het college werden ingelicht.

Bekijk een video over het debat dat Bosch twee weken geleden overleefde:

De PvdA in Utrecht zegt in een reactie “verrast” te zijn verrast door het “onverwachte besluit” van Bosch om te stoppen als wethouder Ruimtelijke Ordening, Wonen, Leidsche Rijn, Utrecht Vernieuwt, Krachtwijken, Grondzaken en Vastgoed.