Tyfoon Nesat teistert Filipijnen - zeker zeven doden

Inwoners van Manila proberen hun huizen tegen tyfoon Nesat te beschermen. Foto AP / Bullit Marquez

De Filipijnen zijn vanochtend hard getroffen door de tyfoon Nesat. Minstens zeven mensen vonden de dood door ergste overstromingen in hoofdstad Manila in tientallen jaren.

Militairen en politieagenten proberen al de hele ochtend duizenden inwoners van lager gelegen delen van Manila te evacueren. Door het overstromen van de vele rivieren in en rondom de hoofdstad zijn woningen, ziekenhuizen en hotels onder water gelopen. Zelfs het terrein van de Amerikaanse ambassade in Manila liep vanochtend onder water, waardoor de ambassade zijn deuren moest sluiten.

Ray Gonzales, een inwoner van Manila, zei tegen persbureau AP dat de situatie in de hoofdstad zeer ernstig is:

“Het is overal overstroomd. We hebben geen plek om naartoe te gaan om te schuilen. Zelfs mijn motorfiets is volgelopen met water.”

Tyfoon trekt morgen door richting China

Tyfoon Nesat kwam vanochtend vroeg aan land aan de oostkust van de Filipijnen en trok snel door richting Manila. De verwachting is dat de storm morgen de Zuid-Chinese Zee bereikt en donderdagochtend vroeg aan land komt in het zuiden van China.

De storm is, ondanks de slachtoffers, enorme schade en overlast, minder heftig dan de cycloon die de Filipijnen precies twee jaar geleden trof. Uitgerekend vandaag herdenkt het land de 500 slachtoffers die daarbij in 2009 vielen.