Griekse minister: eerste voorwaarden noodhulp te streng

Caption: Evangelos Venizelos, Deputy Prime Minister and Finance Minister of Greece, pauses while speaking during the annual membership meeting of the Institute of International Finance ON September 25, 2011 in Washington. The group met to discusS international finance and the state of the world economy. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
Caption: Evangelos Venizelos, Deputy Prime Minister and Finance Minister of Greece, pauses while speaking during the annual membership meeting of the Institute of International Finance ON September 25, 2011 in Washington. The group met to discusS international finance and the state of the world economy. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos gisteren in Washington tijdens een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds. Foto AFP / Brendan Smialowski

De voorwaarden die de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds in eerste instantie stelden aan de financiële hulp aan Griekenland waren te ambitieus.

Dat heeft de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vanochtend verklaard, meldt persbureau Reuters. Deze week keren de financiële inspecteurs van de trojka terug naar het land om de voortgang van de invoering van nieuwe hervormingsmaatregelen in Griekenland te onderzoeken. Maatregelen die volgens Venizolos nodig zijn om Griekenland uit de vicieuze cirkel te krijgen waarin het zich nu bevindt.

Venizolos liet weten dat de overeenkomst die de eurolanden op 21 juli sloten voor de hulp aan het noodlijdende land “de bijbel” is voor de regering van de Griekse premier George Papandreou. De minister is ervan overtuigd dat het parlement volgende bezuinigingsmaatregelen zal goedkeuren.

In Berlijn liet Papandreou tijdens een persconferentie bij een industriebeurs weten dat de Grieken zich op dit moment “bovenmenselijk inspannen” om te voldoen aan de wensen van de trojka. Hij zei dat het “frustrerend” is dat critici blijven vasthouden aan de mogelijkheid van een Grieks faillissement. Papandreou hamerde erop dat zijn land aan alle beloftes zal voldoen om zo de financiële markt gerust te stellen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak ook tijdens de beurs en zei dat Duitsland alles zal doen om het vertrouwen in Griekenland te herstellen. Zij liet weten veel “respect” te hebben voor de straffe bezuinigingen en hervormingen die het land moet doorvoeren. Later vandaag ontmoeten de twee leiders elkaar om de Griekse schuldencrisis te bespreken.

Interactieve graphic: Europa in cijfers