Politie in Kunduz is ‘nodig’ om de Talibaan te bestrijden

Caption: Afghan National Police men wait in their classroom to get their certificate after their graduation ceremony in the German Police Training Center in Kunduz, Afghanistan, Thursday, Sept. 22. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Caption: Afghan National Police men wait in their classroom to get their certificate after their graduation ceremony in the German Police Training Center in Kunduz, Afghanistan, Thursday, Sept. 22. (AP Photo/Anja Niedringhaus) Afghaanse politieagenten wachten in een klaslokaal op de uitreiking van hun diploma na het succesvol afronden van hun training in Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

De Afghaanse politieagenten in Kunduz worden op dit moment al ingezet om de dreiging van uit Pakistan terugkerende Talibaanstrijders het hoofd te bieden. Dat schrijft onze correspondent Bette Dam vanmiddag in NRC Handelsblad na gesprekken met de autoriteiten in Kunduz.

Op 1 oktober starten Nederlandse politietrainers met de opleiding van Afghaanse agenten. Een voorwaarde van de Tweede Kamer voor het uitvoeren van deze missie was dat de politiemensen niet zouden worden ingezet in de oorlog tegen de Talibaan.

Omar Khel, het hoofd van de Vredesraad in Kunduz, spreekt echter de hoop uit dat “extra politiecontroleposten” de Talibaanstrijders “in toom” zullen houden. Naar schatting zijn al tweehonderd Talibaanstrijders gesignaleerd in de districten Chardara, Alia Bad en Daste Archi. Volgens een woordvoerder van de VN zullen deze strijders zich de komende tijd vooral richten “op het leggen van bermbommen en het organiseren van zelfmoordenaars”.

Lees vanmiddag meer in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad.