Op de juiste tenen staan is gevaarlijk

De hedendaagse cartoonist heeft het niet makkelijk. Wordt hij niet bedreigd door boze moslims, zoals de Deen Kurt Westergaard, of onderdrukt door een dictatoriaal regime, dan komt zijn vrijheid van meningsuiting wel in het geding door de economische recessie.

„Dat mijn cartoons niet in de krant gepubliceerd worden, heeft ideologische redenen, maar ook budgettaire”, verzucht de Costaricaanse cartoonist Arcadio Esquivel. „Hoofdredacteuren hebben liever advertenties dan cartoons.” Voor Spiros Derveniotis, cartoonist in Griekenland, betekent de huidige financiële crisis een flink gat in zijn inkomsten. „Leven in Griekenland in 2011 houdt in dat je elk bedrijf om je heen mensen ziet ontslaan. Dat geldt ook voor nieuwsorganisaties, die hun problemen niet meer achter makkelijke leningen kunnen verbergen.”

Esquivel en Derveniotis zijn twee van de 112 cartoonisten uit zestig landen die zich hebben aangesloten bij www.cartoonmovement.com. Het online netwerk biedt ze nieuwe mogelijkheden om hun cartoons aan de wereld te tonen. De website werd in december 2010 opgericht door de Nederlandse freelance cartoonist Tjeerd Royaards. Inmiddels is het de grootste internationale organisatie voor professionele politieke cartoonisten.

Wie wil meedoen, moet solliciteren. Aangesloten cartoonisten mogen hun visie op het nieuws pitchen in de zogenaamde newsroom. Het publiek stemt vervolgens op haar favoriet, die dan op de homepage verschijnt. Daar krijgt de tekenaar een vergoeding voor. [..]

Sommige cartoonisten beschouwen die gevaren juist als iets positiefs – een risico van het vak. „We zijn juist gek op politieke druk!” zegt Derveniotis. „Het betekent dat we op de juiste tenen staan. Het betekent dat er ergens een schoft met macht zich ongemakkelijk voelt door wat wij getekend hebben. Politieke druk en bedreigingen betekenen dat we ertoe doen.”

Voor abonnees is dit artikel uit NRC Next hier te lezen.