Maastrichtse raad wil coffeeshops naar stadsrand

De Maastrichtse gemeenteraad besloot vandaag tot verplaatsing van drie coffeeshops naar de rand van de stad. Foto NRC / Rien Zilvold

Drie coffeeshops kunnen worden verplaatst uit het centrum van Maastricht. De gemeenteraad ging vanavond akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan die dat mogelijk maakt. Dat meldt persbureau Novum.

Maastricht wil de coffeeshops verplaatsen naar de Köbbesweg, niet ver van het aangrenzende Eijsden-Margraten. Die gemeente ziet dat helemaal niet zitten vanwege de veronderstelde overlast. Burgemeester Dieudonné Akkermans liet dinsdagavond weten het onverantwoord te vinden dat er een ‘coffeecorner’ met jaarlijks achthonderdduizend bezoekers wordt gevestigd en gaat waarschijnlijk juridische stappen nemen.

De Limburgse hoofdstad wil ongeveer de helft van de veertien coffeeshops uit het centrum weren en naar de randen van de stad verbannen, vanwege overlast door drugstoeristen.

De Maastrichtse coffeeshops laten per 1 oktober alleen nog Nederlandse, Duitse en Belgische klanten toe, maar de gemeente committeert zich niet aan dat voornemen. “Het is mogelijk discriminatie om bijvoorbeeld Fransen niet toe te laten”, zei een woordvoerder eerder.


Grotere kaart weergeven