Kamermeerderheid voor verhoging eigen risico

Ondanks protest van de oppositie stijgt het verplichte eigen risico in de zorg volgend jaar van 170 naar 220 euro. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV schaarden zich vanavond in een Kamerdebat over de zorgpremie achter de verhoging. Dat meldt persbureau Novum.

In het regeer- en gedoogakkoord is afgesproken het eigen risico te verhogen. Volgens de VVD en het CDA is dit nodig om de zorgkosten van de overheid niet uit de hand te laten lopen. Door het eigen risico te verhogen worden mensen mogelijk ook ontmoedigd om naar de dokter te gaan.

PVV-Kamerlid Karen Gerbrands zei dat zij de verhoging van de premie liever niet had gezien. “Maar we hebben onze handtekening onder het gedoogakkoord gezet en daar horen soms keuzes bij die niet in je eigen verkiezingsprogramma zitten.”

Zorgkosten stijgen met vijftien miljard euro

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wees erop dat de zorgkosten deze kabinetsperiode met vijftien miljard euro stijgen. “En we zetten alles op alles om het bij die vijftien miljard te houden.” De verhoging van het eigen risico van vijftig euro, waarvan tien euro bestaat uit de jaarlijkse indexatie, is hiervoor cruciaal. De opbrengst van de maatregel is 260 miljoen euro.

De PvdA, de SP en GroenLinks pleitten voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en SP-Kamerlid Renske Leijten hamerden op het solidariteitsbeginsel in de zorg. Schippers antwoordde dat mensen die meer verdienen al meer zorgpremie betalen, door het deel dat maandelijks op hun inkomen wordt ingehouden. Bovendien is er voor lage inkomens de zorgtoeslag en krijgen chronisch zieken een compensatie voor het eigen risico.

DSW maakte dinsdag als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor volgend jaar bekend. De premie voor de basisverzekering gaat volgend jaar naar 102,50 euro per maand. Dat komt neer op een stijging van de jaarpremie van 36 euro, oftewel drie procent. De regering gaat uit van een stijging van 0,9 procent.