Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Israël keurt plan voor 1.100 nieuwe woningen Oost-Jeruzalem goed

Archiefbeeld van de bouw van vijftig nieuwe woningen in de nederzetting Ariel op de Westbank, 27 september 2010. Foto AFP / Jack Guez

Israël staat de bouw van 1.100 woningen voor kolonisten in Oost-Jeruzalem toe.

Dat maakte het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken vanmiddag in een verklaring bekend, meldt persbureau AFP. De woningen moeten worden gebouwd op het gebied van de joodse nederzetting Gilo in Oost-Jeruzalem. Het plan voor de bouw van de woningen is goedgekeurd en staat de komende zestig dagen open voor bezwaren van het publiek.

‘Bouwplannen maken kans op hernieuwde onderhandelingen kleiner’

De aankondiging komt op een gevoelig moment. Vorige week diende de Palestijnse president Mahmoud Abbas een aanvraag bij de Verenigde Naties voor erkenning van een onafhankelijke staat. Volgens de Palestijnen hebben de Israëliërs het vredesproces “opgeblazen” door te blijven bouwen op Palestijns gebied. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet gisteren nogmaals weten het vredesproces met Abbas te hervatten “zonder voorwaarden vooraf”. De regering van Abbas weigert dit zolang Netanyahu geen bouwstop afkondigt.

Israël laat met de aankondiging van de bouw in Oost-Jeruzalem bewust zien hoe de feiten op de grond liggen, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Israël zegt steeds: de Palestijnen plegen alleen maar obstructie door naar de VN te gaan en te weigeren om te onderhandelen. Jullie zijn degenen die fout zijn, willen de Israëli’s hiermee zeggen. De Israëli’s laten zien dat ze niet van plan zijn in te gaan op de Palestijnse eis om de bouw in de nederzettingen weer te bevriezen. Ze zeggen: wij willen wel onderhandelen, maar zonder voorwaarden vooraf.”

Het bouwen van de nieuwe huizen voor Joden in Oost-Jeruzalem maakt de kans op hernieuwde onderhandelingen inderdaad steeds kleiner, aldus Roelants:

“De internationale gemeenschap doet er alles aan om de Israëliërs en de Palestijnen weer om de tafel te krijgen, maar door deze stap van Israël weet je zeker dat de Palestijnen niet gaan praten. Zij vinden dat Israël met het bouwen van woningen voor kolonisten hun staat wordt ‘weggebouwd’. Israël creëert hiermee feiten op de grond.”

Deel Knesset wil Westbank annexeren

Volgens de Israëlische krant Jerusalem Post gaan er binnen de Knesset ook steeds meer stemmen op om delen van de Westbank te annexeren als reactie op de eenzijdige gang van de Palestijnse Autoriteit naar de Verenigde Naties om een onafhankelijke Palestijnse staat te laten erkennen.

Bouw duizenden woningen in Oost-Jeruzalem al aangekondigd

Israël kampt met een nijpend huizentekort. Op 11 augustus ging het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken daarom al akkoord met de bouw van meer dan vierduizend appartementen in het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem. En eerder die maand ondertekenden tweeënveertig Israëlische parlementsleden en ministers een petitie voor het bouwen van tienduizenden woningen in de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.

De Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties spraken op 16 augustus al hun zorgen uit over de aangekondigde bouw van nieuwe woningen op de Westbank. Dit zou “contraproductief” zijn voor het hervatten van het in het slop geraakte vredesproces.