‘Hoera voor de panpizza!’

Per 1 september jongstleden zijn de luidheidsnormen van reclameblokken aangepast. Commercials dienen nu hetzelfde herrieniveau te hebben als de omringende programma’s. Dit om te voorkomen dat u tijdens de wegstervende laatste noten van een gevoelige sonate wordt opgeschrikt door een witgoedboer die loeihard iets blèrt over megastuntaanbiedingen. Goed idee, zo’n aangepaste norm. Al zijn we

Per 1 september jongstleden zijn de luidheidsnormen van reclameblokken aangepast. Commercials dienen nu hetzelfde herrieniveau te hebben als de omringende programma’s. Dit om te voorkomen dat u tijdens de wegstervende laatste noten van een gevoelige sonate wordt opgeschrikt door een witgoedboer die loeihard iets blèrt over megastuntaanbiedingen.

Goed idee, zo’n aangepaste norm. Al zijn we daarmee helaas nog niet af van reclamedeuntjes als: Ik hou van lekker fris, ik hou van lekker anders/je kunt ons koken je kunt ons bakken/vliegwinkel punt nl. Ze zijn allemaal even smakeloos en irritant, die tunes, maar doen waarvoor ze bestemd zijn; ze nestelen zich in je hoofd en blijven daar een eeuwigheid hangen.

Dat merkte ik weer eens toen ik afgelopen week in het Delicious-kookboek op een recept voor panpizza stuitte en direct de zin ‘Hiep hiep hoera voor de panpizza!’ door mijn hoofd schoot. De veertig-plussers onder u zullen zich ongetwijfeld de hypervrolijke stemmetjes herinneren waarmee deze kreet de ether in werd geslingerd. Terwijl het product zelf – instantdeeg en een blikje voorgekruide tomatensaus – voorwaar niet iets was om heel enthousiast hiep hiep over te gaan roepen.

Maar zo’n panpizza kan natuurlijk wél lekker en feestelijk zijn. In het Delicious-kookboek staat een fijn recept met fior di latte, en mijn eigen versie, met vijgen, gorgonzola en parmaham, vond ik ook niet te versmaden.

Bak de plakken parmaham in een droge koekenpan tot ze krokant zijn en leg ze terzijde. Snij de vijgen in acht stukken, doe wat olijfolie in de koekepan en bak de partjes daar kort in. Doe er wat honing bij en een scheutje balsamicoazijn, plus zout en peper en roer goed om, laat nog twee minuten (zachtjes) bakken en zet dan het vuur uit.

Maak de pizzabodems door het bakmeel met een theelepel zout te zeven boven een kom. Voeg tweeënhalve eetlepel olijfolie plus 80 ml water toe en meng alles tot een zacht, niet plakkerig deeg. Verdeel dit in twee bollen en rol beide uit tot een platte schijf die in uw koekepan past.

Bak de schijf op een laag vuur in een flinke scheut olijfolie tot de onderkant mooi goudbruin is. Draai ’m dan om en bak de andere zijde. Reken zeker op zes minuten per kant, het deeg moet de kans krijgen goed gaar te worden.

Verdeel het vijgenmengsel over de deegbodems, plus de verbrokkelde gorgonzola, de krokante stukjes parmaham en de walnoten. Als u een ovenvaste koekepan heeft, kunt u deze in zijn geheel onder de grill zetten. Hevel anders de pizza over op een rooster en schuif deze een paar minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is. Strooi er eventueel nog een handje rucola over en eet snel op.

Panpizza

Voor twee pizza’s:

250 g zelfrijzend bakmeel

olijfolie

8 vijgen

honing

balsamicoazijn

vijf plakken parmaham

100 g gorgonzola

handje walnoten