GeoCities weer tot leven gewekt

Lang voordat de sociale media zijn intrede deed, kon je via GeoCities je plekje op het web bemachtigen. Het netwerk van de gratis gehoste sites vormden een soort virtuele stad, waarbij er wijken rondom bepaalde thema’s werden gevormd. In 2009 besloot eigenaar Yahoo! met de dienst te stoppen en verdwenen alle sites van internet.

Verschillende partijen, waaronder The Archive Team, maakten een backup van de 650 gigabyte aan GeoCities-data. De Nederlande information designer Richard Vijgen heeft dat enorme bestand verwerkt in een interactieve installatie waarin de gedeletete stad weer tot leven komt.

De interactieve installatie is op dit moment nog nergens te bezichtigen maar Vijgen hoopt er binnenkort een plek voor te vinden. Of de hele installatie ooit online beschikbaar komt valt nog te bezien. “De installatie is gekoppeld aan een enorm databestand en dat zet je niet zo makkelijk op internet op een manier waarop iedereen gelijktijdig met de visualisatie kan spelen. Sowieso is een iPad-applicatie eerder denkbaar vanwege de multi-touch optie, maar ook dat is voorlopig nog niet aan de orde,” aldus Vijgen.