Forse celstraffen geëist in vastgoedfraudezaak

Het OM heeft zojuist forse celstraffen geëist in de zogenoemde Klimop-vastgoedfraudezaak. Hoofdverdachte en ex-directeur van Bouwfonds Jan van V. kreeg een eis van zeven jaar cel te horen en ex-topman van het bedrijf Cees H. hoorde vier jaar gevangenisstraf.

Dat meldt persbureau Novum. Ook twee oud-directeuren van de vastgoedtak van het Philips Pensioenfonds staan terecht: Will F. kreeg een eis van vijf jaar te horen en zijn ondergeschikte Rob L. drie jaar. De in totaal elf verdachten worden beschuldigd van grootschalige vastgoedfraude. Zij zouden meer dan tweehonderd miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds hebben weggesluisd naar eigen rekeningen.

De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan “brutaal cynisme”, stelde het OM eerder vandaag. De hoge straffen zijn volgens het Openbaar Ministerie bedoeld om een voorbeeld te stellen voor “de gemiddelde burger”. Ze waren daarom onvermijdelijk, schrijft economieredacteur Tom Kreling vandaag in NRC Handelsblad:

“[Zeker] na het aanhoren van het urenlange betoog van het OM. De officieren gooiden nog even wat statistieken over “een van de meest complexe strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis” op tafel. Tientallen verdachten, de honderden miljoenen die verdeeld werden, de 50.000 telefoontaps en de 270.000 uur die 600 medewerkers van de opsporingdienst FIOD in het onderzoek hebben gestoken.”

De vastgoedfraudezaak draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Justitie verdenkt een groep vastgoedhandelaren van het vormen van een criminele organisatie die miljoenen verdiende aan frauduleuze transacties. Hoofdverdachte is Jan van V.. Hij zou, toen hij nog directeur was bij Bouwfonds, privé miljoenen hebben verdiend met projecten die hij namens Bouwfonds deed. Met valse facturen kwamen er miljoenen terecht bij bijvoorbeeld onderaannemers en makelaars, die dat geld via via moesten doorbetalen aan Jan van V. Die verdeelde volgens justitie de winst onder de medeverdachten. In mei gaf hij zelf al toe op die manier miljoenen te hebben verdiend.

Cees H., voormalig bestuursvoorzitter bij Bouwfonds, wordt onder meer verdacht van het aannemen van smeergeld van Jan van V.. Het OM noemt hem de nestor van het gezelschap, die de fraude stelselmatig “afdichtte” richting zijn medebestuurders en commissarissen bij Bouwfonds. Daarvoor kreeg hij volgens het OM onder meer een peperduur zeiljacht.