‘Bestuursvoorzitter Albayrak van COA op non-actief gesteld’

Nurten Albayrak. Foto Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

De bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Nurten Albayrak, is op non-actief gesteld. Dat meldt de NOS op basis van “verschillende bronnen”.

Volgens de bronnen van de NOS is het besluit om Albayrak op non-actief te stellen begin van de middag op een personeelsbijeenkomst bekend gemaakt.

Albayrak kwam ruim een week geleden in opspraak toen de NOS berichtte over de “verziekte” bedrijfscultuur bij het COA. Medewerkers zeiden dat er door de bestuursstijl van Nurten Albayrak gemeenschapsgeld werd verspild. Symptomatisch voor de verziekte bedrijfscultuur zou het grote verloop onder de directieleden zijn. Ook ontstond veel ophef over het hoge salaris van Albayrak: 273.000 euro per jaar.

In reactie op de berichten kondigde minister Leers van Immigratie en Asiel, die verantwoordelijk is voor het COA, aan dat het salaris van Albayrak wordt verlaagd naar 188.000 euro. Ook zei Leers dat de bedrijfscultuur onder de loep wordt genomen. Binnen enkele maanden moet er opheldering komen over de gang van zaken bij de organisatie.