‘Beelden van Saif al-Islam opgedoken’ - Libische troepen rukken op

Een archieffoto van Saif-al Islam, één van Moammar Gaddafi’s zonen. Reuters / Paul Hackett

Een Arabische televisiezender heeft beelden uitgezonden van Seif al-Islam, één van Moammar Gaddafi’s zonen, die troepen toespreekt die nog steeds loyaal zijn aan Gaddafi. De beelden zouden een week geleden gemaakt zijn, meldt persbureau Reuters.

Update 23:00 uur:
Het lijkt erop dat het oude beelden zijn die vanavond zijn uitgezonden. Soortgelijke beelden van Seif al-Islam verschenen in maart al op YouTube. Volgens de Reuters-journalist lijken de beelden er wel op, maar zou het ook op dezelfde locatie kunnen zijn gefilmd. Reuters liet eerder al weten de beelden, uitgezonden door Arrai TV, niet te kunnen verifiëren.

Het zouden de eerste beelden zijn die opduiken van Saif al-Islam sinds de val van het regime van zijn vader. Interpol heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de zoon van Gaddafi.

Libische troepen rukken op naar buitenwijken Sirte

Tegenstanders van Gaddafi zijn vandaag opgetrokken tot in de oostelijke buitenwijken van Sirte. Ze denken samen met strijders die de stad vanuit het westen belegeren spoedig de controle in de geboortestad van Gaddafi overnemen. Eerder vanochtend werd bekend dat de strijders van het nieuwe Libische regime de haven in Sirte in handen hebben genomen.

Meer dan een maand na de val van Tripoli hebben de revolutionaire troepen nog altijd te maken met zware tegenstand op drie plaatsen; in Sirte, Bani Walid en in delen van het zuiden van het land. De zwaarste gevechten vinden plaats in Sirte, de stad die twee weken geleden voor het eerst aangevallen werd.

“We zijn er bijna, maar de zware fase van de overname is net begonnen”, zei Abdel-Basit Haroun, commandant van de troepen die zich op zo’n tien kilometer ten oosten van het stadscentrum bevinden. “We gebruiken geen zware wapens meer omdat de woonwijken vol zitten met families, kinderen en vrouwen. We hebben te maken met scherpschutters op de daken van alle hoge gebouwen.” Daarnaast helpt het mistige weer ook niet bij de strijd, zei Haroun.

Een commandant van strijders ten westen van Sirte zei dat de stad ‘wanneer gewenst’ ingenomen kan worden, maar dat er terughoudendheid nodig is om de burgerbevolking te beschermen. Troepen staan in contact met burgers in de stad en proberen ze een veilige uitweg te bieden, aldus de commandant. Rondom Sirte zijn controleposten opgericht om Gaddafi-getrouwen in te rekenen die de stad temidden van de burgers proberen te verlaten. Ook zou er worden onderhandeld over een wapenstilstand.