Anita C. vrijgesproken van doden drie pasgeboren baby’s

Anita C. uit Geleen is vanochtend door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van kindermoord of kinderdoodslag. Ze werd verdacht van het doden van drie van haar pasgeboren baby’s. Het OM had acht jaar celstraf tegen C. geëist.

In de zomer van 2010 werden de babylijkjes gevonden, in doeken en plastic zakken, in de tuin en het tuinhuisje van de 42-jarige vrouw uit Geleen. Volgens C., die licht verminderd toerekeningsvatbaar geacht wordt, wist ze in alle gevallen voor de bevalling niet dat ze zwanger was. Toen de kinderen geboren werden, wist C. naar eigen zeggen niet of ze dood of levend waren. Vervolgens besloot ze de kinderen te verstoppen.

Om de moeder te veroordelen voor moord of doodslag moest allereerst vaststaan dat de kinderen geleefd hebben. Klinisch patholoog Ann Maes van het Nederland Forensisch Instituut zei twee weken geleden bij de vorige zitting dat dit bij de sectie niet was vast te stellen omdat de lichaampjes in staat van ontbinding verkeerden. De rechtbank ging vanochtend in dat oordeel mee en stelt ook dat niet bewezen kan worden dat de kinderen direct na hun geboorte gedood zijn.