Ajax wil in Madrid vooral een nieuwe afstraffing voorkomen

Frank de Boer temidden van zijn spelersgroep tijdens een training voorafgaand aan de ontmoeting met Real Madrid in het stadion Santiago Bernabeu.
Frank de Boer temidden van zijn spelersgroep tijdens een training voorafgaand aan de ontmoeting met Real Madrid in het stadion Santiago Bernabeu. Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

Een “ontluisterend krachtsverschil”. Zo omschreef NRC Handelsblad vorig jaar de wedstrijd Real Madrid - Ajax in de Champions League. De Spanjaarden speelden de Amsterdammers toen volledig van de mat. Vanavond staat het duel weer op het programma.

Die avond, 15 september 2010, werd de aanzet voor een omslag binnen de club. Ooit, niet eens zo heel lang geleden, had Ajax Real nog de wil opgelegd. Dat was in november 1995, een paar maanden na het winnen van Europa’s belangrijkste clubtoernooi en onderweg naar de tweede finale op rij. Ajax was superieur in Madrid:

http://nos.nl/video/275883-ajax-geeft-real-voetballes-in-1995.html

Maar de tijden veranderen. Ajax was vorig jaar een kleintje tussen de hedendaagse Europese giganten en het eigen spel was daar ook naar. Na vier jaar afwezigheid op het hoogste niveau bleken ze niet meer dan een speelbal voor het miljoenenelftal van Real (zie ook de terugblik op NOS.nl).

Dit jaar wordt er meer verwacht van Ajax. De club heeft het organisatorisch weer op de rails, verruilde coach Martin Jol voor de beter in de groep liggende Frank de Boer en heeft een jong, ambitieus elftal. Een afstraffing zoals vorig jaar (ook al kwam dat in de uitslag nog niet eens zo naar voren) moet voorkomen kunnen worden, zo luidt de voorbeschouwing. Of zoals Ajax-verdediger Toby Alderweireld zegt: “Ik ga zonder poep in de broek naar Spanje”.

Een van de redenen die hij daarvoor zal hebben, is dat Real niet optimaal presteerde de afgelopen weken. De Spaanse competitie begonnen ze met vijf verliespunten uit vijf wedstrijden. Met de huidige vijfde plaats is niemand binnen de club tevreden. Ajax bleef in Nederland weliswaar ongeslagen tijdens zeven competitiewedstrijden, maar liet ook al zes punten liggen met gelijke spelen tegen FC Twente, PSV en VVV.

Een overwinning voor Ajax lijkt er evenwel niet in te zitten vanavond, daar is iedereen realistisch genoeg over. Wie er wel in gelooft, kan vijftien keer de inzet winnen bij gokkantoren.

Ajax weet waar het staat: er wordt algemeen verondersteld dat groep D van de Champions League gewonnen gaat worden door Real en dat Ajax en Lyon om de tweede plek, die ook kwalificatie voor de knock-outfase betekent, gaan vechten. Zo bekeken zou een gelijkspel vanavond al een enorme overwinning zijn.