Aantal uit huis geplaatste kinderen stijgt minder snel

Het aantal kinderen dat via de kinderrechter onder toezicht of uit huis wordt geplaatst stijgt een stuk minder hard dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van Jeugdzorg Nederland.

Het aantal gedwongen jeugdbeschermingsmaatregelen steeg vorig jaar met een procent en het aantal kinderen dat hulp kreeg steeg met vier procent. Vorig jaar werd vijftien procent meer jeugdhulp ingezet ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij werd het eigen netwerk vaker ingeschakeld, schrijft persbureau Novum op basis van de cijfers.

Tussen begin 2005 en eind 2009 nam het aantal kinderen dat via de rechter een gezinsvoogd kreeg toegewezen met ruim veertig procent toe. Dat werd het Savannah-effect genoemd, naar het meisje dat in 2004 door haar moeder en stiefvader werd vermoord. Hun gezinsvoogd zag dat niet aankomen. Jeugdzorgmedewerkers werden daardoor voorzichtig en vroegen de rechter vaker om in te grijpen.

In de rapportage van Jeugdzorg Nederland staat ook dat vorig jaar meer contact is opgenomen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Vooral het aantal onderzoeken is gestegen. Ook wordt vaker vrijwillige hulp gegeven, met instemming van de ouders. Daardoor wordt minder vaak een verzoek ingediend bij de Raad voor de Kinderbescherming.