Aanklager eist zeven jaar cel voor Timosjenko

Mensen betuigen Julia Timosjenko steun bij de rechtbank in Kiev, vandaag. Het proces ging vandaag verder nadat het twee weken stil had gelegen. Op de poster staat: “Vrijheid voor Oekraine”.
Mensen betuigen Julia Timosjenko steun bij de rechtbank in Kiev, vandaag. Het proces ging vandaag verder nadat het twee weken stil had gelegen. Op de poster staat: “Vrijheid voor Oekraine”. Foto AP / Sergei Chuzavkov

De openbaar aanklager heeft vandaag een straf van zeven jaar cel geëist voor de Oekraïense oud-premier Julia Timosjenko.

Het proces tegen Timosjenko (50) begon in juni. Ze wordt beschuldigd van machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland. Zij werd premier nadat zij in 2004 een der gangmakers en gezichten was in de Oranje Revolutie. Eind jaren negentig verwierf ze grote rijkdom als eigenaar van een bedrijf dat Russisch gas kocht en verkocht. Destijds kreeg zij als bijnaam ‘de gasprinses’. Volgens de regering van Janoekovitsj zadelde ze het land op die manier opzettelijk op met een te hoge gasprijs, maar Timosjenko ontkent dat.

Sinds 1997 is Timosjenko actief in de politiek. In 2010 verloor zij in de presidentsverkiezingen tegen haar grote rivaal, president Viktor Janoekovitsj. Sindsdien slaagde ze er niet in de oppositie rond zich te verenigen.

Voor de rechter zei Timosjenko bij het begin van haar proces dat de aanklacht “een farce” is en de rechter “een marionet” van president Janoekovitsj. Ook activisten van de oppositie, mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap hebben kritiek op de rechtszaak, die politiek gemotiveerd zou zijn.