Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Na tweeduizend jaar de Dode Zee-rollen eindelijk online

Screenshot Israel museum

Het heeft tweeduizend jaar geduurd, maar nu staan de Dode Zee-rollen eindelijk online. In samenwerking met Google zijn de eerste vijf van negenhonderd documenten gedigitaliseerd terug te zien op de website van het nationale museum van Israël.

De Dode Zee-rollen verhalen over het leven van de joden en de eerste christenen tijdens het leven van Jezus. De eerste rollen werden in 1947 bij toeval gevonden in een grot in Qumran, Jordanië. De vinder was een jonge bedoeïenherder die een schaap wilde vangen.

De rollen werden tussen 1947 en 1967 aangekocht door Israëlische onderzoekers. In 2008 maakte de Israel Antiquities Authority bekend dat de rollen gedigitaliseerd zouden worden om ze beschikbaar te maken aan een groter publiek. Google werkt eveneens samen met Israël om de eerste overzichtelijke en doorzoekbare collectie te maken van de rollen, meldt persbureau AP.