Bluesicoon Harry ‘Cuby’ Muskee overleden

Harry Muskee tijdens een optreden in 1968.

Nederpoplegende Harry Muskee is op zeventigjarige leeftijd overleden. Muskee verwierf ooit wereldfaam met zijn band Cuby + Blizzards.

De zanger van de bluesgroep stierf aan de gevolgen van kanker, maakte boekingskantoor Agents After All vanavond bekend. Muskee overleed in zijn woonplaats Rolde.

Al voordat Muskee te horen kreeg dat hij kanker had, besloot de zanger dat hij wilde stoppen met toeren. Op 11 juni sloot Cuby + Blizzards het eerste Groeten uit Grolloo-festival af, dat was het laatste optreden van de band. Ondanks dat Muskee niet meer wilde toeren, had de band nog volop plannen. Zo lagen de teksten voor een nieuw album al klaar, de opnamen zouden dit najaar beginnen, aldus persbureau Novum.

Groeten uit Grolloo

Cuby + Blizzards ontstond in het Drentse dorp Grolloo. Muskee zocht voor zijn band een opvallende naam en verengelste de naam van de hond van zijn buren: Koebie. Blizzards was het resultaat van een zoektocht in het Engelstalige woordenboek. Cuby + Blizzards ontstond in 1965, een jaar later verscheen de eerste lp, Desolation.
Herman Brood maakte enige tijd deel uit van Cuby + Blizzards. Die samenwerking leverde de lp Groeten uit Grolloo op, met daarop bekende nummers als Somebody Will Know Someday en Another Day Another Road. Ook nummers als Window of My Eyes en Appleknock Flophouse werden grote hits.

Met Desolation en Groeten uit Grolloo toerde Cuby + Blizzards de hele wereld over. De band onderging verschillende bezettingswisselingen en viel uit elkaar. In 1995 werd Cuby + Blizzards nieuw leven ingeblazen. In de nieuwe samenstelling hield de bluesband het vijftien jaar vol.

Muskee ‘de blues tot in zijn botten’

De laatste cd van Cuby + Blizzards, Cats Lost dat de gouden status bereikte, verscheen in 2009. Plannen voor een nieuwe plaat, die net als de voorganger geproduceerd zou worden door Daniël Lohues, lagen al klaar. Muskee had de teksten voor Dogs Found al af, Lohues werkte aan de muziek. De opnamen stonden gepland voor dit najaar.

In de recensie van Cat’s Lost schreef NRC-redacteur Jan Vollaard dat Muskee ‘de blues tot in zijn botten’ voelde:

Al meer dan veertig jaar maken Cuby + Blizzards hun Drentse blues, vergroeid met het landschap waar turf, jenever en achterdocht in de volksaard zijn verankerd. Brave schooljongens werden brutale brommernozems, geconfronteerd met Cuby’s rebelse blueslawaai. Een plaggenhut met een kudde schapen sierde de hoes van Groeten Uit Grollo (1967), vaak verkozen tot het beste bluesalbum ooit in Nederland gemaakt. Muskee voelde de blues tot in zijn botten, ondervond hij toen hij later naar de katoenvelden in de Mississippidelta reisde om naar de wortels te graven die hij op talloze bluesplaten had leren kennen.

Muskee en Cuby + Blizzards zijn vele malen in de prijzen gevallen. In 1968 kreeg de band een Edison voor de debuutlp Desolation, in 2007 volgde een Gouden Harp voor het gehele oeuvre. Muskee werd in 1990 uitgeroepen tot ereburger van zijn geboortestad Assen en werd in 2003 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bovendien was Muskee cultureel ambassadeur van de provincie Drenthe. Op 1 juni opende hij het C+B Museum in Grolloo.