Écht Hema: de foto’s van het Nederlands Fotomuseum

Bron Webshop Hema

Vanaf oktober verkoopt de Hema foto’s uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Klanten kunnen straks kiezen uit vijftig foto’s van Nederlandse fotografen en deze voor eigen gebruik laten afdrukken op canvas.

Bijvoorbeeld Cas Oorthuys’ Wedstrijd met tjalken uit de jaren veertig of Dirk de Herders Amstelbrug uit 1946. De formaten variëren, de prijzen lopen uiteen van 35 tot 95 euro.

Het Nederlands Fotomuseum wil zo zijn collectie op een nieuwe manier tonen aan een breed publiek. “Kunst verspreiden is onze passie”, zegt een woordvoerder vandaag in NRC Handelsblad:

“Daarnaast is dit een manier om niet alleen foto’s buiten het museum zichtbaar te maken, maar ook de inkomsten te vergroten en uiteindelijk uiteraard meer mensen te trekken.”

De opbrengst wordt verdeeld over de Hema, fotografen, rechthebbenden en het Fotomuseum.

“Voor het museum zijn de extra inkomsten van belang voor behoud en ontsluiting van de collectie”, aldus de woordvoerder.

Fotomuseum kijkt naar kwaliteit, Hema naar de verkoop

Het museum heeft al een online beeldbank, tentoonstellingen, boeken, fotoverkoop en ansichtkaarten.

“En nu kunnen we ook een selectie foto’s uit de collectie aanbieden voor een betaalbare prijs”, zegt de directeur van het Fotomuseum, Ruud Visschedijk.

Bij de selectie van de foto’s heeft het Fotomuseum gekeken naar de kwaliteit van de foto’s en de Hema naar de verkoopbaarheid. “Mooie beelden die mensen aan de muur willen hebben”, aldus de woordvoerder. Als de fotoverkoop aanslaat, wil het museum meer foto’s aanbieden via de Hema.

    • Marije Willems