Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wel het minste op een verjaardag

Onbegrijpelijk vonden mijn zonen het. Jarig zijn is het allercoolste wat er is en verjaardagen dienen zo groots en meeslepend mogelijk te worden gevierd, met cadeaus en slingers, taart, veel vrienden, lievelingseten en zo laat mogelijk opblijven. Wie wil er nu in godsnaam z’n verjaardag overslaan? Ik dus. Dit jaar althans. Gewoon even geen zin

Onbegrijpelijk vonden mijn zonen het. Jarig zijn is het allercoolste wat er is en verjaardagen dienen zo groots en meeslepend mogelijk te worden gevierd, met cadeaus en slingers, taart, veel vrienden, lievelingseten en zo laat mogelijk opblijven. Wie wil er nu in godsnaam z’n verjaardag overslaan?

Ik dus. Dit jaar althans. Gewoon even geen zin in. Dat mag toch? Nou ja, vooruit, als mijn enige verjaardagswens eruit bestond om niet jarig te zijn, dan wilden de heren gisteren wel net doen alsof er niks aan de hand was. Op één aspect van de verjaardag na: taart.

Want een verjaardag, of zelfs een niet-verjaardag, zonder taart, dat was echt the bloody limit.

Voor deze sinaasappel-chocolade-amandeltaart kook je sinaasappelen tot ze boterzacht zijn. Daarna worden ze gepureerd, en deze sinaasappelcrème dient als basis voor het beslag, hetgeen de taart lekker vochtig en sponzig maakt. Niet slecht, voor een doodgewone zondag.

Boen de schil van de sinaasappelen schoon. Leg ze in een pan en zet onder water. Kook de sinaasappelen op laag vuur, met deksel op de pan, in 2 uur zacht. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter. Snijd de sinaasappelen in kwarten en verwijder de pitjes. Pureer de sinaasappelen, met schil en al, glad in een keukenmachine of met een staafmixer.

Voeg de suiker, cacao, bakpoeder, een snuf zout en de amandelen toe en meng goed. Klop in een andere kom de eieren tot een dikke lichtgele vla. Voeg het sinaasappel-cacao-amandelmengsel toe en mix tot een homogeen beslag.

Schep het beslag in de springvorm en bak de taart in het midden van de oven in zo’n 50 tot 60 minuten gaar: steek om dit te controleren een satéprikker in het midden van de taart. Als hij er min of meer schoon uit komt, is de taart gaar. Laat de taart volledig afkoelen voor je de vorm verwijdert.

Maak dan het glazuur: Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een kom. Voeg 3 eetlepels water toe en hang de kom boven (dus niet in!) het kokende water. Draai het vuur onder de pan laag en laat de chocolade rustig smelten. Voeg de boter toe terwijl je stevig roert met een houten lepel, zodat een glanzende, dikvloeibare chocoladesaus ontstaat.

Laat het glazuur afkoelen tot het lauw is en spatel het dan gelijkmatig over de bovenkant en zijkanten van de taart. Versier met de gekonfijte sinaasappelschilletjes.

Sinaasappeltaart

2 grote (onbespoten) handsinaasappelen

250 gram suiker

50 gram cacao

1½ theelepel bakpoeder

180 gram fijngemalen amandelen

6 eieren

150 gram pure chocolade (70%)

50 gram boter, in dobbelstenen

gekonfijte sinaasappelschilletjes (van de banketbakker)