Wederom geweld in Jemen: vannacht zeventien doden

Een vrouwelijke demonstrant laat haar roodgeverfde hand zien in Sana’a, gisteren. De Arabische tekst die erop staat: “ons bloed is de brandstof voor onze revolutie.” Gisteren keerde president Saleh terug. Vannacht werd een kamp van demonstranten aangevallen door zijn leger.
Een vrouwelijke demonstrant laat haar roodgeverfde hand zien in Sana’a, gisteren. De Arabische tekst die erop staat: “ons bloed is de brandstof voor onze revolutie.” Gisteren keerde president Saleh terug. Vannacht werd een kamp van demonstranten aangevallen door zijn leger. Foto AP / Mohammed al-Sayaghi

Ook vannacht zijn er weer doden gevallen in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. Het regeringsleger viel een demonstrantenkamp in de stad aan. Zeventien mensen vonden de dood, 54 anderen raakten gewond.

Sinds eind januari kampeerden demonstranten in het kamp, zo lieten medische bronnen vandaag weten aan persbureau AFP. Ze eisen sindsdien in veelvuldige demonstraties het aftreden van president Ali Abdullah Saleh, die antwoordt met herhaaldelijk keihard optreden van zijn regeringstroepen. Het leger belaagt de vaak met vele duizenden bijeengekomen demonstranten met mortiergeschut, granaten en scherpschutters die zich op daken van gebouwen opstellen.

De afgelopen weken bleef overheidsgeweld tegen demonstranten uit, maar de laatste tijd zwellen de protesten weer aan en treedt het leger harder op. In de afgelopen vijf dagen vielen al meer dan honderd doden bij het geweld.

Saleh, die drie maanden geleden gewond raakte bij een aanval op zijn paleis en daarna herstelde in Saudi-Arabië, keerde gisteren terug. Zijn thuiskomst lijkt te maken te hebben met de nieuwe golf van geweld, zei Midden-Oostendeskundige van NRC Handelsblad Carolien Roelants gisteren:

“Het regime geeft met het geweld van de afgelopen dagen duidelijk aan dat Saleh niet opstapt. Hij lijkt zijn termijn tot de verkiezingen in 2013 uit te willen zitten of anders mee te doen aan vervroegde verkiezingen.”

De Verenigde Staten riepen Saleh gisteren opnieuw op af te treden.