Vader Natalee Holloway mag zijn dochter dood laten verklaren

Een ongedateerde foto van Natalee Holloway. Als niemand binnen twee weken aantoont dat ze misschien nog leeft, wordt ze doodverklaard. Foto AP
Een ongedateerde foto van Natalee Holloway. Als niemand binnen twee weken aantoont dat ze misschien nog leeft, wordt ze doodverklaard. Foto AP

Als niemand binnen twee weken kan aantonen dat Natalee Holloway misschien nog leeft, wordt ze officieel doodverklaard. De vader van het sinds mei 2005 vermiste meisje mag doorgaan met die procedure. Dat bepaalde een Amerikaanse rechter gisteren.

Moeder Beth Holloway staat niet achter het initiatief van haar ex-man, maar haar bezwaren werden door de rechter verworpen. Ze houdt hoop dat haar dochter levend wordt teruggevonden en noemt het initiatief van haar ex-man Dave Holloway ‘verschrikkelijk’. “Er is altijd nog hoop”, zegt haar advocaat Charlie DeBardeleben.

Dave Holloway wil geld dat was gereserveerd voor de studie van Natalee gebruiken om het collegegeld van haar jongere broer te betalen. Daarvoor moet ze officieel dood zijn verklaard. Dan kan hij ook stoppen met verzekeringen voor haar te betalen.

De Holloways gingen in 1993 uit elkaar. Natalee is opgevoed door haar moeder. Haar vader zag haar voor het laatst op haar eindexamenfeest, waarna ze met klasgenoten vertrok naar Aruba om haar diploma te vieren.

De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 tijdens een vakantie op het Caribische eiland. Ze werd voor het laatst gezien met Joran van der Sloot. Die is nooit vervolgd voor de verdwijning, maar geldt nog wel als hoofdverdachte. Van der Sloot zit vast in Peru voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.