Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Poetin in 2012 vrijwel zeker weer president - ‘een teleurstelling’

Dmitri Medvedev (tweede van rechts) en Vladimir Poetin (derde van rechts) vandaag tijdens een congres van de partij Verenigd Rusland in Moskou.
Dmitri Medvedev (tweede van rechts) en Vladimir Poetin (derde van rechts) vandaag tijdens een congres van de partij Verenigd Rusland in Moskou. Foto Reuters / Yekaterina Shtukina

De Russische president Medvedev heeft Vladimir Poetin voorgesteld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van maart 2012. Daarmee lijkt een terugkeer van Poetin als president zo goed als zeker. “Een teleurstelling”, zegt onze correspondent.

Poetin kwam voor de toespraak van Medvedev kort aan het woord bij de bijeenkomst van de partij, Verenigd Rusland, vandaag. Hij zei toen graag te zien dat president Medvedev lijsttrekker wordt van de partij bij de parlementsverkiezingen in december. Later bevestigde hij inderdaad zelf weer president te willen worden.

Verenigd Rusland is momenteel de grootste partij van het land. Met de uitspraak lijkt een einde te komen aan maandenlange speculaties of Medvedev een tweede termijn ambieert of bereid is opzij te stappen voor zijn voorganger.

De bekendmaking van vandaag is “een teleurstelling”, zegt NRC-correspondent Michel Krielaars:

“Het weldenkende, hervormingsgezinde deel van de bevolking hoopte op een moderner Rusland onder Medvedev. Het leek er bovendien lange tijd op dat Poetin niet zou terugkeren: hij stond slecht in de peilingen en zou geen zin meer hebben in de zware taak. Maar als Poetin terugkomt – het lijkt er nu sterk op, maar is nog niet zeker – dan is dat dramatisch. Poetin staat voor stagnatie.”

Dit betekent ook dat enige hoop op een ander Rusland vervliegt, zegt Krielaars:

“Onder Medvedev leek het erop dat het land zich ontwikkelde, liberaler werd, maar dat was slechts schijn. Achter de schermen trok Poetin nog steeds aan de touwtjes. Hij had in 2008, toen hij grondwettelijk geen derde termijn in mocht, iemand nodig die hij kon vertrouwen. Die hij naar voren kon schuiven terwijl hij zelf de werkelijke leiding behield. Al die tijd bleven politie, leger en veiligheidsdiensten, de concrete machthebbers van het land, achter hem staan.”

Poetin was tussen 1999 en 2008 president van Rusland. Hij moest daarna aftreden omdat een derde opeenvolgende termijn niet mag. De presidentiële termijn duurt vanaf 2012 zes jaar.

Op het congres beloofde Poetin dat salarissen en pensioenen zouden blijven stijgen en dat er meer geld naar onderwijs, gezondheidszorg en de huizenmarkt zou gaan. Hij waarschuwde echter voor de wereldwijde financiële malaise en voor de maatregelen die daarmee gepaard zouden kunnen gaan.

Correspondent Michel Krielaars schreef ook dit artikel op het NRC-weblog Moskou over de gebeurtenissen van vandaag.