Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Is die satelliet al op aarde gevallen? (Update: ja)

NASA
NASA

Een twintig jaar oude satelliet stortte de afgelopen nacht terug naar aarde. De brokstukken, samen zo’n vijfhonderd kilo, zijn inmiddels neergestort op aarde. Canada lijkt de bestemming te zijn geweest.

Update 9:35: Bevestiging van NASA dat de restanten van de satelliet neergekomen zijn:

Twitter avatar NASA NASA We can now confirm that #UARS is down! Debris fell to Earth between 11:23 p.m. EDT Friday, Sept. 23, and 1:09 a.m. EDT Sept. 24.

De brokstukken zouden in Canada zijn terechtgekomen. Volgens berichten op Twitter zijn delen onder meer bij de plaats Okotoks neergekomen.

De satelliet, genaamd UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), bestaat grotendeels uit aluminium dat de gang door de dampkring niet overleeft, maar onderdelen blijven wel bestaan. In totaal weegt de satelliet zo’n 6 ton, waarvan de (ongeveer 25) stukken die overblijven en de aarde raken samen zo’n vijfhonderd kilo zullen zijn. Het grootste stuk is zo’n 130 kilo zwaar.

Berichtgeving van ABC News van gisteravond:

http://www.youtube.com/watch?v=WJrFO5WBgQ4

Gisteravond laat was de voorspelling van NASA dat de satelliet over Canada, Afrika en grote delen van de Grote Oceaan, de Atlantische Ocean en de Indische Oceaan zou vliegen. Als land geraakt is, dan is Canada het meest waarschijnlijk, werd toen al gezegd. Waar het dan ook geland is, NASA wil het spul graag terug:

Twitter avatar NASA NASA @LennarddeHeer Any pieces of #UARS found are still the property of the country that made it. You’ll have to give ‘em back to U.S.

Bij nieuwere satellieten kunnen brokstukken in zo’n geval nog gecontroleerd neerstorten in de oceaan. Toen deze satelliet in september 1991 de ruimte in ging, bestond die technologie echter nog niet. Omdat grote delen van de aarde bestaan uit water of onbewoonde gebieden, is de kans dat iemand geraakt wordt door het neervallende puin desalniettemin slechts een op duizenden.