Shorttrackers zijn gehelmd

United States' Rusty Smith (255) maintains his balance while China's Li Ye, left, falls during the men's 1000 meter semi-finals at the Short Track Speed Skating competition at the Turin 2006 Winter Olympic Games in Turin, Italy, Saturday, Feb. 18, 2006. (AP Photo/Amy Sancetta)
United States' Rusty Smith (255) maintains his balance while China's Li Ye, left, falls during the men's 1000 meter semi-finals at the Short Track Speed Skating competition at the Turin 2006 Winter Olympic Games in Turin, Italy, Saturday, Feb. 18, 2006. (AP Photo/Amy Sancetta) AP

Draag een helm bij het schaatsen, adviseerde de KNSB zodra de voorbije winters kon worden geschaatst op natuurijs. Twintig procent van de schaatsongevallen heeft te maken met het hoofd, variërend van lichte hersenschudding tot schedelbasisfractuur. Toch waren er op natuurijs niet veel schaatsers te zien met een helm, waar dat voor toerfietsers op de openbare weg wel normaal is.

De topschaatsers op de langebaan dragen nooit een helm. Een enkele keer laaide de discussie op, zoals bij de zware val van Gerard van Velde bij de WK sprint van 2005 in Salt Lake City. TVM-coach Gerard Kemkers dacht aan een helmplicht toen Erben Wennemars bij de WK in Moskou 2009 hard onderuit schoot.

Na het ongeluk van Van Velde kregen schaatsers in elk geval de keuzevrijheid een helm op te zetten. Tot dan verbood de internationale schaatsunie ISU een helm, omdat die zou leiden tot aerodynamische voordelen en daarmee hogere snelheden. De laatste jaren werden verbeteringen aangebracht aan de boarding, de kussens langs de baan. Het dragen van een helm blijft vrijwillig. Geen langebaanschaatser begint eraan: een helm zit oncomfortabel, of ze denken juist dat die leidt tot tijdverlies.

Schaatshelmen zijn de laatste jaren wel flink verbeterd, met onder meer de zachte helm van het type ‘Smartcap’. Maar tot nu toe zijn shorttrackers de enige schaatsers die op hun krappe indoorbanen verplicht een helm dragen.