Rutte: het knetterde gisteren, maar dat kan gebeuren in zo’n debat

Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Foto screenshot NOS Politiek24

Het knetterde gisteren korte tijd goed in de Tweede Kamer, maar dat kan gebeuren tijdens een debat als de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat zei Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte betitelde de Algemene Beschouwingen als een “goed debat”. Hij erkende dat er gisteren een half uur over de vorm werd gesproken, “maar het ging zes uur lang ook over de inhoud”, aldus Rutte.

De premier ging op zijn persconferentie uitgebreid in op zijn akkefietje met Wilders van gisteren. De PVV-leider riep gisteren tegen Rutte “Doe eens normaal man”, waarna de premier antwoordde met “Doe zelf eens normaal man”. Rutte sprak vanmiddag opnieuw zijn teleurstelling uit over de woordkeuze van Wilders, hoewel hij vindt dat zoiets kan gebeuren in een debat:

“Het knetterde gisteren zeker korte tijd in de Kamer, maar dat kan gebeuren in zo’n debat. Wilders kiest een toonhoogte en woorden die niet de toonhoogte en de woorden zijn van de coalitie. Ik heb daar afstand van genomen en ben blij dat ik dat heb gedaan.”

Rutte en Wilders kwamen gisteren hard in aanvaring op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte en Wilders hadden een korte en felle woordenwisseling over PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die de Turkse premier Erdogan onlangs tijdens het Vragenuurtje een “islamitische aap” zou hebben genoemd.

Rutte veroordeelde dit taalgebruik, waarna Wilders boos werd omdat de premier nam hiervan “in de meest felle bewoordingen” afstand. Wilders werd daarop boos, verweet Rutte De Roon verkeerd te citeren en zei tegen de premier: “Doe eens normaal man”, waarop Rutte antwoordde: “Doe zelf eens normaal man!” Uiteindelijk greep Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in door te vragen of ‘de heren’ zich wilden gedragen.