President Saleh teruggekeerd in onrustig Jemen

Demonstranten tijdens het vrijdaggebed in de hoofdstad Sanaa vorige week. Foto AP / Hani Mohammed

Ali Abdullah Saleh is teruggekeerd in Jemen. De staatstelevisie beweert dat de president, die na een aanslag op zijn paleis drie maanden in Saoedi-Arabië verbleef, vandaag is aangekomen.

“Saleh, president van de republiek, is vanochtend veilig teruggekeerd naar het land van de natie en na zijn behandeling in Riyaad”, klonk het met urgentie gebrachte bericht. De thuiskomst vindt plaats op een moment dat de onrust in het armlastige land weer flink is toegenomen.

Volgens de leiders van de oppositie in Jemen is de terugkeer van Saleh slecht nieuws. “Zijn terugkeer betekent meer verdeling, meer escalatie en meer confrontatie”, aldus Abdel-Hadi al-Azizi, een leider van de protesten in Jemen. De tegenstanders van Saleh hebben de bevolking opgeroepen na het vrijdaggebed opnieuw de straat op te gaan.

Saleh houdt vast aan de macht sinds de protesten tegen het regime al acht maanden geleden begonnen. De afgelopen weken werd het relatief rustiger, maar sinds zondag is het dodelijk geweld van regerinstroepen tegen demonstranten weer opgelaaid.

De president beloofde tijdens gesprekken met zes Golfstaten meermalen de macht te zullen overdragen, maar zag hier diverse keren op het nippertje van af. OOk deze week zei hij weer te willen spreken over een machtsoverdracht.

    • Jules Seegers