Ongewilde memoires Assange uitgebracht

De Schotse uitgeverij Canongate heeft de publicatie van de memoires van Julian Assange tegen diens zin doorgezet. Sinds gisteren ligt Julian Assanges The Unauthorised Biography in de Engelse boekhandels, nadat de boeken, aldus de uitgever, „in het diepste geheim” gedrukt en gedistribueerd waren. Assange is niet blij nu ongeautoriseerd materiaal over hemzelf op straat ligt. Volgens hem gaat het om een kladversie.

In december 2010 tekende Assange met Canongate en de Amerikaanse uitgeverij Alfred A Knopf een contract ter waarde van naar verluidt een miljoen euro en begon met een ghostwriter aan zijn memoires, die hij zag als een ‘van de verbindende documenten van onze generatie’. Assange zei indertijd hierover: „In dit hoogstpersoonlijke relaas belicht ik onze mondiale strijd om een nieuwe relatie tussen de mensen en hun overheden af te dwingen.”

In juni probeerde hij zich terug te trekken uit het project, omdat er zaken in zouden staan die zijn rechtszaak in de VS kunnen schaden. Sindsdien zijn uitgever en Assange in een conflict verwikkeld over het contract en het indertijd uitbetaalde voorschot van bijna zes ton. Canongate besloot, toen Assange zijn voorschot niet kon terugbetalen, het boek alsnog uit te geven. Eind november brengt uitgeverij De Geus de Nederlandse vertaling uit.