Gaus: ‘Bedrijfspoedel? Cohen had geen mooier compliment kunnen krijgen’

Geert Wilders vindt dat Job Cohen aan de lijn loopt van premier Rutte. ‘Bedrijfspoedel’ leek hem een rake kwalificatie. Maar daarmee doet hij het wollige hondje tekort, vindt Sacha Gaus. “Juist een poedel durft commando’s te weigeren!”

Protest van poedeleigenaren op het Haagse Binnenhof. Foto Roel Rozenburg

Geert Wilders vindt dat Job Cohen aan de lijn loopt van premier Rutte. ‘Bedrijfspoedel’ leek hem een rake kwalificatie. Maar daarmee doet hij het wollige hondje tekort, vindt Sacha Gaus. “Juist een poedel durft commando’s te weigeren!”

Die eigenschap maakt de poedel uiterst geschikt als blindengeleidehond, legt de hondentrainster, ‘dochter van’ en auteur van Karakterhonden, Karakterbazen uit. “Als het nodig is gaat hij tegen de wil van zijn baas in. Dat is belangrijk, vooral als een blinde wil oversteken terwijl het niet kan.”

Het relletje in Den Haag, over Wilders belediging aan het adres van de PvdA-fractievoorzitter, is Gaus even ontgaan. “Dit is eigenlijk een zeer groot compliment”, zegt ze als NRC Handelsblad haar inlicht over het opmerkelijkste moment van de Algemene Beschouwingen. “De poedel is extreem intelligent, speels, extravert, alert, nieuwsgierig en meestal nadrukkelijk aanwezig. Hard voor zichzelf ook: de poedel is bereid ver te gaan als hij ergens zijn zinnen op heeft gezet. En hij kan tegen een stootje.” Het is een echte werkhond, vervolgt ze. Eén die graag samenwerkt. Een gezelschapsdier, die erg gehecht is aan zijn eigenaar.”

Wilders kan wel wat training gebruiken

De poedel is dus tot op zekere hoogte trouw aan het gezag. Wanneer het hem te gortig wordt, komt hij in verzet en volgt zijn eigen verstand. Eigenlijk is de poedel een geboren leider, iemand die de boel bij elkaar houdt met groot verantwoordelijkheidsbesef. “Als burgemeester van Amsterdam vond ik Cohen geschikter. Hij zou ook een uitstekende premier zijn”, zegt Gaus. “Maar in de oppositie doet de poedel het minder goed.”

En Wilders? Met wat voor hond mogen we hem vergelijken? “Dat durf ik niet te zeggen”, antwoordt Gaus. “Daarmee zou ik de eigenaren beledigen.” Maar als Wilders een hond zou zijn, dan zou hem een harde leerschool wachten bij de Martin Gaus Academie. “Ik zie hem als een onopgevoede, onopgeleide hond. Een hond die meer sturing en leiding nodig heeft, maar dat niet wenst te accepteren. Hij wil alles zelf regelen en gaat door roeien en ruiten.”