Espresso met Geert Wilders en Mark Rutte

Frank Rijkaard en Rudi Völler kreeg je met echte boter weer aan tafel. Geert Wilders en Mark Rutte zwichten voor Italiaanse espresso. ‘Maar ik zou geen beschuitje met hem willen eten,’ zegt Rutte meteen.

Wilders nadat hij tegen de premier heeft gezegd, 'doe eens normaal, man'. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Taalgebruik

Frank Rijkaard en Rudi Völler kreeg je met echte boter weer aan tafel. Geert Wilders en Mark Rutte zwichten voor Italiaanse espresso. ‘Maar ik zou geen beschuitje met hem willen eten,’ zegt Rutte meteen. Wilders reageert: ‘Doe eens normaal, man!’ De premier trekt zijn jas uit en laat zijn T-shirt zien: ‘Doe zelf eens normaal, man!’ Wilders is niet onder de indruk. ‘De PVV brengt binnenkort islamitische apen op de markt die je uit je mouw kunt trekken. Vijftien euro per stuk,’ zegt hij. ‘Wat kost jullie T-shirt?’ Rutte antwoordt: ‘Tien euro. Maar dat is exclusief verzendkosten en eventuele cadeauverpakking.’ Ik vraag de heren hoe de espresso smaakt. ‘Lekker,’ zegt Wilders. ‘Heel lekker,’ zegt Rutte.

De vraag die gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen niet is gesteld: Als Recep Tayyip Erdogan geen islamitische aap is, wat is hij dan wel? Wilders antwoordt als eerste: ‘De premier van Turkije.’ Rutte laat zijn espressokopje vallen. ‘Ik geloof mijn oren niet,’ zegt hij. ‘Ik geloof mijn oren niet.’ De PVV-leider roept: ‘Doe eens normaal, man!’ PvdA, D66 en GroenLinks vrezen reputatieschade voor ons land in het buitenland naar aanleiding van het taalgebruik in de Kamer. ‘Ze kunnen de boom in,’ reageert Wilders. ‘Mensen mogen mij uitmaken voor Blonde Dolly en dan is er niemand die wat roept of zegt.’ De premier legt zijn hand op de schouder van de PVV-leider. ‘Ik vind je blonde haar heel mooi,’ zegt hij. Wilders laat nu zijn kopje vallen. Mijn grootmoeder zou zeggen: ‘Scherven brengen geluk.’