Einde aan bouw Sagrada Familia in zicht

Toeristen turen naar de Sagrada Familia vanaf het La Perdrera gebouw in Barcelona; beide van architect Antonio Gaudí. Foto AP / Santiago Lyon

Het einde van de bouw van een van de grootste bezienswaardigheden van Spanje, de Sagrada Familia van Antoni Gaudí, komt eindelijk in zicht. De basiliek in Barcelona moet tussen 2026 en 2028 af zijn, ruim 140 jaar nadat de eerste steen werd gelegd. Dat zegt de voorzitter van het comité dat toeziet op de bouw van de kerk, melden verschillende Spaanse media.

Van de zes torens in het ontwerp van Gaudí die nog niet af zijn, zijn er reeds vijf in aanbouw. De constructie van de laatste toren wordt honderdzeventig meter hoog en krijgt een lift naar het dak van de voluit genoemde Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familia.

Gaudí woonde op het bouwterrein van de Sagrada Familia toen hij in 1926 door een tram werd overreden. Enkele dagen later overleed de 73-jarige architect in een ziekenhuis. Hij wist dat de bouw van de kerk, gestart in 1882 en daarna nimmer gestopt, lang zou duren. Gaudí zou ooit gezegd hebben dat God zijn opdrachtgever was en dat deze geen haast had.

Het bouwwerk is vorig jaar, nadat het dak was toegevoegd, door Paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd. De aannemer hoopt het werk bij de honderdste herdenking van Gaudi’s dood af te hebben.

3-D weergave van hoe de kerk er na voltooiing zou moeten uitzien: