DNB-president Knot: we houden rekening met Grieks faillissement

Politie en brandweer staken bij de Duitse ambassade in Athene. In Griekenland wordt de laatste dagen veel gestaakt uit protest tegen de zware eisen die de trojka stelt aan het land in ruil voor een nieuwe lening. Foto AFP

De Nederlandsche Bank houdt rekening met een faillissement van Griekenland, zegt president Klaas Knot vandaag in een interview in Het Financieele Dagblad. “Het is een van de scenario’s.” Knot is een van de eerste beleidsmakers die openlijk speculeert over een Grieks bankroet.

De centrale bankier en bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) wil niet beweren dat Griekenland niet failliet kan gaan.

“Alle inspanningen zijn erop gericht dit te voorkomen, maar ik ben nu minder stellig in het uitsluiten van een faillissement dan ik een paar maanden geleden was.”

Knot vraagt zich af of de Grieken de ernst van de situatie wel inzien. Hij denkt niet dat Griekenland bewust geen geloofwaardig herstelplan heeft laten zien.

“Het lijkt geen onwil, maar er is twijfel over de kwaliteit van de overheid en of politici genoeg grip hebben op het land.”

De bankpresident kraakte vanmiddag in NRC Handelsblad de manier waarop de Tweede Kamer de afgelopen dag tijdens de Algemene Beschouwingen is omgegaan met de eurocrisis.

“Tijdens de Algemene Beschouwingen van de afgelopen dagen is heel erg op de man gespeeld. Ik mis de zakelijke discussie over Griekenland, er wordt met dedain naar dat land gekeken.”

Lees het volledige interview met Klaas Knot vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie. (alleen voor abonnees).