Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Directeur De Slegte vertrekt

Na Selexyz voert nu ook boekhandelsketen De Slegte een wissel door aan de top. Directeur Ron Mulders vertrekt eind deze maand. Hij wordt opgevolgd door Jan Kooijker, die eerder ervaring opdeed bij Ahold en de retaildochter van de Spoorwegen, Servex.

De overkoepelende holding van De Slegte, gespecialiseerd in ramsj- en tweedehandsboeken, zit met een structureel probleem. Het eigen vermogen is negatief. Er is te weinig geld voorhanden om de winkels grondig te vernieuwen.

De 51-jarige Mulders, die de afgelopen vier jaar een reorganisatie doorvoerde bij de boekenketen, geeft toe dat er geen grote investeringen mogelijk zijn. „Er is een gat geslagen in onze balans door het faillissement van Uitgeverij Elmar vorig jaar, een dochter van de groep.” Maar hij ontkent dat De Slegte in moeilijkheden verkeert. De keten, die 26 winkels uitbaat in Nederland en België, groeit volgens hem tegen de stroom in. „Wat mij betreft is dit een logisch moment om het roer over te geven aan een opvolger die de retailformule verder kan ontwikkelen.”

De klassieke boekhandels in Nederland hebben last van omzetdalingen als gevolg van de toegenomen verkoop op het internet en de economische crisis. Vorige week zette Selexyz twee directeuren op non-actief wegens aanhoudende financiële problemen.